Zo kies jij deze lente de perfecte tuinset

23/03/2018 - Immovlan.be

De lente is weer in het land en het begint misschien te kriebelen om nieuwe tuinmeubelen in huis te halen. Er is een ruime keuze, dus kiezen is niet evident. Wij geven je alvast enkele tips mee om een verstandige beslissing te nemen, waar je jaren plezier aan beleeft.

Bepaal het voornaamste doel van je tuinmeubelen

Gebruik je je tuinmeubilair eerder als decoratie of wil je er ook een hele dag in kunnen hangen en relaxen? Het maakt een heel verschil bij het kiezen. Ga je voor een hoog zitcomfort, uitstraling of een combinatie van de beide. Een loungeset is uitermate geschikt om in weg te zakken, maar dineren is al een heel stuk moeilijker.

Hoe groot mag je tuinset zijn?

Beschik je over een enorme tuin of terras dan is de omvang minder belangrijk, maar anders is het een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Bij een kleine tuin of terras kies je beter voor een kleinere set, anders gaat de ruimte al snel vol ogen. Meet altijd even de ruimte op voorhand op, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Welke sfeer wil je scheppen?

Wil je graag een specifieke sfeer in je tuin scheppen, dan spelen je tuinmeubelen daarin een doorslaggevende rol. Loungy, modern of eerder klassiek, voor ieder is er wat wils. Ook het materiaal bepaalt mee in de sfeer. Aluminium oogt vaak een stuk strakker dan teak.

Het materiaal

Tuinmeubelen zijn verkrijgbaar in allerhande materialen, we sommen er een aantal op:

  • Aluminium: Dit materiaal geeft je tuin en moderne, strakke look. Dit materiaal roest niet, is licht en kan de weersomstandigheden makkelijk aan. Bij flink wat wind kunnen ze wel wegwaaien.
  • Teak: De meest gebruikte houtsoort bij tuinmeubelen. Het past perfect bij een natuurlijke tuin, maar vergt wel wat onderhoud. Een jaarlijks onderhoud is een must. De meubels zijn vaak wat zwaarder, dus moeilijker te verplaatsen.
  • Wicker: Dit gevlochten materiaal lijkt op riet maar is van kunststof. Het kan dus niet gaan schimmelen en heeft amper onderhoud nodig. Kies voor een stevig gevlochten draad als je wil dat je terras wat langer meegaat.
  • Staal en gietijzer: Deze materialen worden meestal gebruikt voor accessoires. Het zijn vaak zwaardere items. Ze kunnen een laagje roest krijgen na een tijdje, maar dat heeft ook een bepaalde charme.
  • Outdoor textiel: Het textiel kan tegen alle weersomstandigheden en laat geen vocht doordringen. Zo kun je stof ook buiten gebruiken voor een huiselijke uitstraling.

Extra voordelen

Als je goed uitkijkt kun je vaak koopjes doen. Tuinmeubelen gaan regelmatig in de aanbieding en er zijn ook heel wat stockverkopen. Zo koop je vaak tegen een fractie van de normale prijs je tuinset.