5 woontips voor wie een dagje ouder wordt

14/06/2018

Ouder worden, het overkomt ons allemaal. Zolang mogelijk in het eigen huis blijven wonen is de wens van de meeste mensen. Wil je je woning aanpassen aan je noden en verminderende capaciteiten, dan kun je rekening houden met deze tips. Vaak zijn het geen al te grote ingrepen die voor iedereen haalbaar zijn.

1. Woon op het gelijkvloers

Beschik je over een gelijkvloers appartement dan is er natuurlijk geen probleem, maar in een woonhuis moet je vaak trappen lopen. De belangrijkste leefruimtes beneden inrichten is dan ook aangewezen. De slaap- en badkamer beneden hebben is echt geen overbodige luxe. Is er niet genoeg ruimte dan is verbouwen misschien een optie.

2. Laat een traplift installeren

Moet je toch geregeld op de verdieping zijn dan kan een traplift een oplossing bieden. Deze zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar, dus je vindt vast wel een traplift die in je woning past. Een snelle, simpele oplossing voor een groot probleem.

3. Plaats schuifdeuren

Schuifdeuren zijn een stuk makkelijker te openen dan reguliere deuren. Bovendien zijn ze vaak drempelloos. Een pluspunt als je wat ouder wordt en noodzakelijk als je je met een rolstoel moet verplaatsen. Ze kunnen vaak ook een stuk verder open dan een gewone deur, waardoor je er ook makkelijk met een rollator door kunt.

4. Zorg voor een aangepaste inrichting

Een aangepaste inrichting vergemakkelijkt het leven. De keuken en eetkamer die dicht bij elkaar liggen, makkelijk meubilair zoals een sta-op-stoel en een toilet op de verdieping zodat je ‘s nachts niet naar beneden moet. Zet je de wasmachine en de droogkast boven, dan bespaar je je ook de trappen met een loodzware wasmand. Ga je nog op iets oudere leeftijd verbouwen, houd hier dan alvast rekening mee, kwestie van geen dubbele kosten te moeten maken.

5. Een ruim toilet en badkamer

Zorg ervoor dat op latere leeftijd je badkamer en toilet rolstoeltoegankelijk zijn. De deuren moeten dus breed genoeg zijn en drempels zijn uit den boze. Een stoeltje in de douche zorgt ervoor dat je kunt zitten tijdens het douchen. Uiteraard dienen er ook genoeg voldoende handvatten voorzien te worden, zodat rechtkomen geen probleem is.