Maak je handen vuil: vanaf 2021 geen rente meer op renovatielening tot € 60.000!

22/07/2020

Goed nieuws voor degenen die een uitdaging zien zitten bij de aankoop van een pand. Vanaf 2021 kan je als nieuwe eigenaar renteloos een lening afsluiten tot € 60.000 om te renoveren. Wil jij je woning energiezuinig renoveren? Dan kan je nog van een extra bonus genieten. Deze beslissing van de Vlaamse overheid brengt positieve gevolgen mee voor de renovatiezin van nieuwe eigenaars, de bouwsector en het klimaat.

Grondig renoveren binnen vijf jaar

Een stulpje gevonden tegen een goede prijs, waar je veel potentieel in ziet mits enkele aanpassingen? Vanaf 2021 kan jij dan je slag slaan. Zo betaal je vanaf volgend jaar geen rente meer op renovatiewerken tot € 60.000. De overheid neemt namelijk de rente op zich. Het enige wat jij moet doen, is een lening afsluiten bij een bank of energiehuis naar keuze. Jouw verplichting? Je woning binnen de vijf jaar na aankoop grondig renoveren. Resultaat tonen is wel verplicht om van deze bonus te kunnen genieten. De overheid wilt zo de EPC-score van Vlaamse huizen verbeteren met 75%. Met deze bonus krijg jij alvast een duwtje in de rug om je huis tot je droomhuis om te bouwen.

Extra premie voor energetisch renoveren

Eens je al bezig bent met renoveren, kan je net zo goed nadenken over hoe jij je woning zo energiezuinig mogelijk kan maken. Denk hierbij aan de toevoeging van zonnepanelen, grondig isoleren, etc. Dat betekent minder energiekosten op termijn, en daarnaast help je het milieu ook nog eens een handje. Eigenaars die hun woning energiezuinig willen renoveren kunnen in aanmerking komen voor een labelpremie van € 2.500 tot € 5.000. Ook hier moet resultaat aangetoond kunnen worden na vijf jaar, aan de hand van een verbeterd energieprestatiecertificaat.

Vanaf 2022 genieten ook bestaande eigenaars

Momenteel genieten enkel nieuwe eigenaars van deze financiële voordelen. Heb jij al een woning aangekocht, maar wil je alsnog (energiezuinig) renoveren? Vanaf 2022 wil de overheid ook de eigenaars van bestaande woningen betrekken. Het doel hiervan is om een complete woningrenovatiepremie uit te keren: dit zou zowel de Vlaamse renovatiepremie, energiepremies, als totaalrenovatiebonussen bevatten. Zo wordt het als eigenaar overzichtelijk van welk financieel voordeel je kan genieten, en moet je niet langer op verschillende deuren gaan kloppen.