Intergenerationeel samenwonen: gezamenlijk huren van 7 tot 77 jaar!

18/01/2013

Een in 2012 gepubliceerde studie van de Koning Boudewijnstichting onthulde dat België tegen 2020 meer dan één miljoen geïsoleerde ouderen zal tellen. Een alarmerende situatie die nog schrijnender wordt bij mensen met een bescheiden inkomen. Er wordt dan ook naarstig gezocht naar oplossingen voor dit probleem. Intergenerationeel samenwonen is daar een belangrijke van.

De voordelen van intergenerationeel samenwonen.

Het principe is eenvoudig: een oudere en een student onder één dak samenbrengen. Voor een redelijke huurprijs verbindt de student zich ertoe tijd door te brengen met zijn oude huisgenoot en die kleine diensten te leveren, zoals klussen of boodschappen doen.
Financieel gezien is deze woonvorm natuurlijk heel interessant. Niet alleen de huurprijs kan worden gedeeld, maar ook de boodschappen, kleine klussen, de elektriciteitsfactuur …

Besparingen die het voor beide bewoners mogelijk maken om meer geld aan iets anders, en vooral hun vrije tijd te besteden.

colocation - seniors-etudiants

Het is wel opletten geblazen dat je je niet enkel laat verleiden door het financiële aspect, want je beweegredenen moeten vooral ‘moreel’ van aard zijn. Enkel duo’s met de juiste motivatie zullen het goed met elkaar kunnen vinden!

De student zal zich ook aan het levensritme en de noden van zijn huisgenoot moeten aanpassen door zijn oudere elke dag wat gezelschap te houden.

De ouderen zien deze oplossing vooral als een manier om hun eenzaamheid te doorbreken en weer het gevoel te hebben in een gezin te leven.

Het is dus belangrijk dat de student dit beseft. Anderzijds zal de oudere ook rekening moeten houden met de noden van zijn jonge medehuurder. Hij mag hem dus niet voor zijn huishoudhulp of verpleger houden.

Respect en eerlijkheid moeten dus de sleutelwoorden zijn, zodat beide partijen samen, maar ook onafhankelijk van elkaar een leven kunnen leiden.

Een oplossing die meer bekendheid verdient.

Intergenerationeel samenwonen is bij ouderen onvoldoende gekend. Ze horen er eerder van via organisaties die aan de vragen van studenten proberen te voldoen. De vraag is immers zo groot dat veel jongeren op zoek zijn naar deze huurvorm zonder een geschikt aanbod te vinden.

Het is ook heel belangrijk dat beide partijen elkaar ontmoeten voor er sprake kan zijn van samenwonen. Om onaangename verrassingen te voorkomen, zal iedereen zijn prioriteiten en eisen op tafel moeten gooien. Het is nog het best om een samenlevingscharter op te stellen en dat door de bewoners te laten ondertekenen, en dat dan een moreel engagement vormt. Voor de opstelling van een contract raden we je aan inlichtingen te winnen bij gespecialiseerde huurbedrijven. Zij zullen je naar de juiste oplossing kunnen doorverwijzen.

Als je alvast aan je zoektocht wilt beginnen, raden we je aan een kijkje te nemen op Easykot.be.