Successie : de waarde van onroerend goed schatten zonder de fiscus te ontstemmen.

29/04/2014

In België moet de successieaangifte ingediend worden binnen een termijn van 4 maanden na het overlijden. Deze termijn wordt verlengd tot 5 maand indien het sterfgeval plaatsvindt in een ander Europees land en tot 6 maand voor de rest van de wereld.


Indien u een huis, appartement of grond erft, moet u er de waarde van aangeven in uw dossier. Het is zeer belangrijk om het goed correct te laten schatten om het risico op extra kosten en boetes te vermijden.

Successierechten afhankelijk van het gewest- Immovlan.be

Opgepast. Het is niet omdat u uw successierechten betaald heeft dat de fiscus u achteraf niet meer kan contacteren om het bedrag te rectificeren. Tot 2 jaar na de aangifte van uw dossier, kan de fiscus de geschatte waarde nog betwisten en een overgaan tot een herschatting.

Successierechten afhankelijk van het gewest.

De fiscus eist dat de erfgenaam de venale waarde van het onroerend goed op het moment van het overlijden aanduidt in zijn aangifte. In België variëren de successierechten afhankelijk van het gewest.

Het voorbeeld van broer en zus : Albert en Nathalie.

Nathalie en Albert hebben net het ouderlijke huis geërfd dat geschat wordt tussen de 400.000 en 500.000 euro.

Berekening van de successierechten volgens gewest:

Successierecht Geschat op
400.000 euro
Geschat op
500.000 euro
Verschil

Supplement
(verschil + boetes)
bij onderwaardering

Waals Gewest 35.250 44.250 9.000 18.000
Vlaams Gewest 30.000 39.000 9.000 18.000
Brussel 33.500 51.500 18.000 36.000

Bij het zien van het kostenverschil tussen de twee schattingen, is de verleiding om het huis op 400.000 euro te schatten wellicht zeer groot voor Albert en Nathalie.
 

De fiscus kan de schatting van het onroerend goed evenwel betwisten en indien deze onderwaardering groter is dan een achtste van de waarde van het goed, dan kunt u een boete krijgen bovenop de extra successierechten en rente. (artikel 127 uit het Wetboek Successierechten).
 

De laatste jaren werd 10% van de successiedossiers beschouwd als onderwaardering.

Hoe kunt u het onroerend goed correct schatten?

Informeer u over de vastgoedprijzen in uw regio via onze online verkoopwebsite Immovlan.be en lees onze barometerpagina’s waarin een analyse gemaakt wordt van de vastgoedmarktprijzen.

U kunt eveneens de vastgoedzoekertjes van de krant doorbladeren zoals het vastgoeddossier van Streekrant.
 

Of waarom geen vastgoedagent contacteren die een gratis (of bijna gratis) schatting zal kunnen maken in de hoop dat u beroep op hem zou doen, mocht u de woning eens te koop willen zetten. U vindt een lijst met vastgoedagenten uit uw streek in de gids van vastgoedprofessionals op Immovlan.be.

Indien u een nauwkeurige schatting wenst, kunt u ook beroep doen op een landmeter voor een schatting tegen betaling.

Raadpleeg het dossier: Erven en schenken: de beste technieken. Van Trends. Nr 16, 17 april 2014. Trends.be 

geschreven door  celine dubois