Barbecue: 3 dingen om te weten om niet op het politiebureau te belanden

5/06/2019

De zomer staat voor de deur en natuurlijk slaan we allemaal massaal aan het barbecueën. Er zijn echter enkele basisregels die u moet volgen als u een discussie met uw buren wil vermijden, of met de politie.

Kan ik een barbecue aansteken?

De vraag klinkt misschien vreemd en toch is het logisch. In Brussel bijvoorbeeld, verbieden de algemene politieverordeningen barbecues op de openbare weg en in parken. In Wallonië en Vlaanderen wordt vaak een verbod uitgesproken op het aansteken van een barbecue binnen de 3 meter van de afsluiting met uw buur. Woont u in een appartement en wil u barbecueën, controleer dan de interne regels van het appartementencomplex, om er zeker van te zijn dat er geen verbod op berust.

Veiligheid eerst

Houd er in het algemeen altijd rekening mee dat veiligheid belangrijk is. Inderdaad, buren kunnen perfect de politie bellen als ze de situatie te gevaarlijk vinden bv. wanneer een barbecue de hele nacht blijft branden of te dicht bij te droge vegetatie staat. In geval van droogte kunnen de lokale politiereglementen een barbecue verbieden omwille van het brandrisico.

Respecteer je buren!

Een barbecue is een gezellig moment onder vrienden. Vermijd dat het een bron van problemen wordt met de buurt! Een barbecue moet ook occasioneel blijven. Begrijp dat als de barbecue van ‘s morgens vroeg tot’ s avonds aan is, buren snel kunnen klagen over de geuren, het lawaai en het mogelijke brandgevaar.