Hoe kan je zelf een testament opstellen?

23/12/2015

Als je een testament wil opmaken hoef je dat niet noodzakelijk bij een notaris te doen. Ook een eigenhandig testament kan geldig zijn. Dit moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

 

De voorwaarden

Om geldig te zijn moet je een eigenhandig testament zelf met de hand schrijven. Je mag het dus niet door iemand anders laten schrijven of het met een tekstverwerker opmaken. Je moet zo’n testament ook apart opmaken. Dat betekent dat twee partners of echtgenoten hun testament niet mogen opmaken op één en hetzelfde document. Op het testament moet de naam van de erflater worden vermeld. Het moet ook gedateerd worden (dag, maand en jaar). Tenslotte is de handtekening van de overledene noodzakelijk.

Opdat een eigenhandig testament geldig zou zijn is niet vereist dat er getuigen worden betrokken of dat een notaris tussenkomt.

Voor- en nadelen

Een eigenhandig testament opmaken kost je niets. Je kan het ook van het ene moment op het andere herschrijven en veranderen. Toch zijn er ook nadelen verbonden aan zo’n testament. Soms kan er namelijk wel eens discussie rijzen over wat er juist in wordt bedoeld. Wil je zeker zijn dat er correcte bewoordingen in worden gebruikt en twijfel je daarover, dan is het beter om een beroep te doen op een notaris.

Bovendien bestaat de kans dat een eigenhandig testament uiteindelijk bij je overlijden ‘verdwijnt’ omdat diegene die het vindt er niet gelukkig mee is. Je kan dit laatste risico opvangen door je testament in bewaring te geven bij een notaris. Die zal dat laten inschrijven in het Centraal Register van Testamenten.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}