Mag je onroerend goed wegschenken met een vervreemdingsverbod?

11/03/2016

Je wil een huis of appartement schenken aan één van je kinderen. Kan je daaraan de voorwaarde koppelen dat je kind het onroerend goed niet mag verkopen?

Je kind heeft het spreekwoordelijke ‘gat in de hand’. Je wil het een onroerend goed schenken maar wil wel zeker zijn dat je kind het onroerend goed niet zal verkopen en de opbrengst ervan opdoen. Kan dat wel?

Er zijn grenzen

Door een vervreemdingsverbod op te nemen, kom je in strijd met het principe van het vrije handelsverkeer van goederen. Vandaar dat niet elk vervreemdingsverbod toegelaten is. Het moet integendeel voldoen aan strikte voorwaarden. Zo moet het verbod vooreerst beperkt zijn in de tijd. 

Bovendien moet het verbod wat men noemt een rechtmatig belang dienen. Zo is een dergelijk rechtmatig belang bijvoorbeeld mogelijks aanwezig als je zelf naast het onroerend goed in kwestie woont en het ongestoord genot daarvan wil behouden. Je hebt ook bv. een rechtmatig belang als je zelf het vruchtgebruik behield van het onroerend goed en wil vermijden met een ‘vreemde’ blote eigenaar te worden geconfronteerd. Je kan daarnaast ook proberen te argumenteren dat je een rechtmatig belang hebt als je de begiftigde wil beschermen tegen zijn eigen onervarenheid.

Vraag het aan de notaris

Wil je een vervreemdingsverbod opnemen, vraag dan aan de notaris om dit correct te formuleren. Als het ‘te ver gaat’ is het niet geldig. De schenking zelf blijft dan wel overeind.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}