Mogen je ouders hun huis verkopen zonder je toestemming?

25/03/2016

Je ouders overwegen om hun huis of appartement te verkopen. Kan je je als kind daartegen verzetten? Kan je je ouders bij een verkoop verplichten om de opbrengst te beleggen?

Je gepensioneerde ouders zijn van plan één of meerdere onroerende goederen te verkopen. Je vreest dat ze de opbrengst zullen ‘opleven’ of die zullen uitdelen onder bepaalde van je broers en zussen. Heb je enige inspraak en kan je je verzetten tegen de verkoop?

Ze zijn eigenaar 

Als je ouders de enige eigenaars zijn van de onroerende goederen, dan kunnen zij beslissen wat ze daar mee doen. Zij kunnen ze bijvoorbeeld verkopen, verhuren of zelfs wegschenken. Als kind kan je je niet tegen de geplande verkoop of schenking verzetten. Je ouders beheren nu eenmaal hun eigen gelden en goederen. Een uitzondering op die regel bestaat alleen als ze niet gezond van geest zijn. 

Je bent mede-eigenaar 

De zaken liggen anders als je mede-eigenaar bent van het onroerend goed in kwestie en dit bijvoorbeeld omdat één van je ouders al overleden is. In dat geval moet jij wel akkoord gaan met een verkoop.

Ben je het niet eens, dan kan je de verkoop echter nog altijd niet onbeperkt tegenhouden. Je ouder zou immers naar de rechtbank kunnen stappen om daar de uitonverdeeldheidstreding te vragen. Kom je na zo’n procedure niet tot een oplossing, dan bestaat de kans dat de woning uiteindelijk openbaar wordt verkocht.

En wat na hun overlijden?

Als je ouders de verkoopopbrengst hebben uitgedeeld aan bepaalde van je broers en zussen, dan kan je na het overlijden van je ouders hier vaak wel iets tegen doen. Bij de afwikkeling van hun erfenis moet nu eenmaal rekening worden gehouden met de schenkingen die je ouders deden. Die moeten immers veelal wat men noemt worden ingebracht. 

 

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}