Wat gebeurt er als getrouwde huurders scheiden?

1/12/2016

Een gehuwd koppel huurt een onroerend goed. Beiden tekenen het huurcontract. Wie mag in het huis blijven als het tot een echtscheiding komt? Wie moet de huur verder betalen?

Heel wat huwelijken monden uit in een echtscheiding. Wat gebeurt er als de echtgenoten die een huis of appartement huren uit de echt scheiden? Welke spelregels zijn dan van toepassing?

Beiden blijven huurder 

Als verhuurder moet je je van de echtscheiding niets aantrekken. Beide echtgenoten blijven je huurder. Je kan dus van beiden vragen dat ze de huur blijven betalen. Ze staan ook beiden in voor de huurachterstallen, huurschade en diens meer. Het is dus niet omdat één van de echtgenoten in het kader van een echtscheidingsprocedure de huurwoonst verlaat, dat hij niet langer verplicht is om het huurcontract na te komen.

De huurders kunnen je ook niet verplichten om andere afspraken te maken waarbij bijvoorbeeld één van hen voortaan je huurder wordt en de andere niet meer gehouden is. 

Afspraken of vonnis 

De echtgenoten kunnen onder elkaar wel afspraken maken van wie blijft wonen en wie je verder zal betalen. Komen ze er onderling niet uit dan kan de rechter een regeling opleggen. De rechtbank kan bijvoorbeeld één van hen verplichten om te vertrekken.

Als verhuurder ben je door die regeling niet gebonden. Het is iets ‘intern’ tussen de echtgenoten.

Opzeggen 

De echtgenoot die moet vertrekken kan trouwens de huur niet alleen opzeggen. In principe moeten beide huurders samen opzeggen om het huurcontract correct te kunnen beëindigen. 

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}