Groene stroom is niet altijd zo groen

15/02/2011

Groene stroom is niet altijd zo milieuvriendelijk als door de producenten wordt beweerd. Wie als consument voor een groen tarief kiest, is immers niet altijd zeker dat zijn geld ook in hernieuwbare energiecentrales geïnvesteerd wordt. Dat blijkt uit een analyse van milieuorganisatie Greenpeace en consumentenvereniging Test-Aankoop.

"In 2009 werd tot 40 procent van de verkochte energie als groen aangekondigd", legt Michel Peremans van Greenpeace uit. "Toch zien we dat de productie van groene stroom in België beperkt blijft tot 6 procent. Het geld dat de consumenten uitgeven aan groene contracten, blijkt in de praktijk vaak te gaan naar investeringen in vervuilende energie."

Volgens de organisaties is dat te wijten aan de zogenaamde "garanties van oorsprong", een Europees label waarmee de leverancier moet bewijzen dat zijn stroom ook werkelijk groen is. "Maar dat systeem werkt niet", benadrukken ze. "In praktijk koopt de leverancier enkel een ‘groen kleurtje’." Uiteindelijk gaat minder dan 1 procent van de groene energiefactuur van de consument naar deze garanties van oorsprong.

Lees meer over dit artikel op de site Ikgabouwen.be