Een haard voor het plezier en als bijverwarming

21/02/2011

Wat is er nu gezelliger dan tijdens de lange kille winteravonden aan de huiselijke haard te zitten? Naast het plezier dat u krijgt als u het knetterende vuur hoort, is een haard ook een zeer goede bijverwarming.

Fiicus

Haarden bestaan in verschillende vormen en formaten. Hierna vindt u een algemeen overzicht van de soorten haarden:
• De open haard is de meest traditionele haardvorm. Zijn grootste voordeel: u hoort het vuur knetteren et u krijgt dus een “wintersportsfeer”. Hij verbruikt nochtans veel brandstof voor een relatief laag rendement. Met een open haard krijgt u ook meer vuil.
• De inbouwcassette wordt, zoals de naam het zegt, in de muur ingebouwd. Vervaardigd uit gietijzer en soms ook plaatstaal moet hij uitgerust zijn met een ventilator om de warme lucht weg te blazen.
• De liftdeurcassette is een variant van de inbouwcassette, met dit verschil dat de deur open of gesloten kan blijven en dat hij niet met een ventilator uitgerust is.
• De tegelkachels op opgebouwd uit vuurvaste stenen en keramische tegels die het mogelijk maken om de warmte op te slaan en deze geleidelijk af te geven.

Als u voor een haard, een cassette of een kachel kiest, hebt u een brandstof nodig:
• Hout blijft de gezelligste en meest ecologische brandstof omdat het CO2-gas dat vrijkomt uit de verbranding eerst in zuurstof wordt omgezet. Dus geen invloed op het broeikaseffect! Nadeel: hout is niet gemakkelijk te bewaren en moet absoluut droog blijven.
• De houtpellets zijn korrels samengeperst houtafval. Ze verbranden beter dan gewone houtblokken maar hebben een aangepaste kachel nodig.
• Gas (met gashaarden) vereist een open of gesloten evacuatiesysteem.

Laatste tip: vergeet het regelmatige onderhoud van uw haarden niet.

Ontdek onze Special Batibouw

Hierna vindt u enkele nieuwigheden die u op Batibouw kunt ontdekken:

Haard meets beton

Zeven keer vlammenpanorama

Open haard op tafel

Vuur voor elk seizoen

Bron: www.batibouw.be