Welke gemeente zal kampioen van hernieuwbare energie worden?

13/10/2011 - partner: Immovlan.be

Het eerste Belgische kampioenschap rond hernieuwbare energie gaat van start op 1 oktober 2011 ; gedurende 5 maanden, ofwel tot 1 maart 2012, gaan de Belgische gemeenten proberen om de titel van kampioen van groene energie weg te kapen.

Hernieuwbare energie: wie is de groenste gemeente?

Dit kampioenschap, dat georganiseerd wordt door de APERe (Vereniging voor het promoten van hernieuwbare energie) en de Bond Beter Leefmilieu, is toegankelijk voor alle gemeenten van het land. Drie criteria zijn belangrijk: de installaties met hernieuwbare energie, de acties om hernieuwbare energie te promoten en de steun van de inwoners, die kunnen stemmen.

Om elke gemeente een kans te geven, worden de steden en de dorpen ingedeeld in 3 afdelingen, in functie van hun aantal inwoners. Bovendien geeft slechts 1 van de 3 criteria van hierboven (dat van de al bestaande installaties) een voordeel aan bepaalde gemeenten.

Tijdens de duur van de wedstrijd kunnen de gemeenten onder meer beroep doen op een juridische consulent en kunnen ze een globale balans opstellen van hun energiepolitiek. Er is eveneens een dag voorzien waarop de deelnemende gemeenten ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen.

Thuis gratis zonnepanelen installeren?

Er vallen meerdere prijzen te winnen; zoals onder meer de installatie van zonnepanelen voor een school (ter waarde van 20.000 euro) en verschillende pakketen met zonnepanelen voor particulieren waardoor er voor 850 euro elektriciteit per jaar gedurende 20 jaar uitgespaard kan worden (de gemiddelde levensduur van zonnepanelen).

Voor meer informatie, ga naar: http://championnat-er.be

Beeld: Zoltán Jánosi (Flickr)