De Clevere Witlofstronk, een participatief burgerinitiatief tegen de black-out.

18/11/2014

slimme witloof

Nu de winter nadert, bereidt België zich voor op de kou… en de nakende stroomonderbrekingen. Er komen meer en meer initiatieven op om de totale stilstand van het land en de blackout te vermijden. Een daarvan heet De Clevere Witlofstronk (http://www.slimmewitloof.be) en werd tot stand gebracht door het Brusselse digitale agentschap Spade.

Immovlan stelde enkele vragen aan Benoît Vrins en Denis Balencourt, de initiatiefnemers.

1. Het moet tijd gevergd hebben om dit project te realiseren. Waarom besloot Spade zich te verbinden aan deze actie die, a priori, geen geld in het laatje zal brengen?

Spade: we hadden zin in twee dingen. Enerzijds stelden we tot onze verbazing vast dat er haast geen burgerinitiatieven waren rond the thema van de blackout, terwijl de media er veel over pratten, en daarbij vaak een dreigend woordgebruik hanteerden. We kenden dus de versie van de media, van de publieke sector, maar hoe konden de burgers het probleem aanpakken?

Anderzijds zijn wij dol op digitale communicatie en hadden we zin om voor een keertje een app-site te ontwikkelen voor ons plezier. Om het hele proces intern te ontwikkelen, zonder de beperkende factor ‘klant’. Voor het team van Spade was het een beetje een uitdaging, een manier voor elk van hen om zich het idee eigen te maken door de eigen vaardigheden in te zetten.

{{NEWSLETTER_BOX}}

2. Het lijkt erop dat meerdere gelijkaardige projecten tegelijk met het uwe opgestart zijn (OffOn.be…) Hoe onderscheidt u zich van hen?

Spade: twee dingen. Ten eerste: het aspect participatie. De site steunt op de participatie van de mensen. Dankzij het internet kunnen we de krachten bundelen en deze collectieve inspanning meten. Ten tweede, het is een minder ernstige benadering, meer fun. We hebben niet de pretentie experts te zijn in de materie, maar willen vooral mensen bijeenbrengen in een algemene context van welwillende vrolijkheid. Tenslotte kan een black-out ook plezierig zijn. Zo hebben wij een lijst opgesteld met tips om ons uurtje Witlofstronk te organiseren.

3. Als degenen die beloven, Witlofstronk te zullen spelen, het toch niet doen, sluit u dan hun stroom af? 🙂

Spade: nee, de Witlofstronk is betrouwbaar. Als hij een afspraak maakt, komt hij die na! Natuurlijk gaan wij de reële activiteit niet na van de burgers die zich op de site inschrijven. We nodigen hen integendeel uit om hun deelname mee te delen op hun sociale netwerken – en die zouden hem of haar eventueel wel kunnen herinneren aan zijn afspraak. Ook met een e-mail en een iCal-evenement(voor elektronische agenda’s) kan de Witlofstronk herinnerd worden aan zijn belofte.

°°°

Dank u, heren, voor uw antwoorden en afspraak dus op www.slimmewitloof.be voor meer info over deze actie!