6 tips om de warmte in huis onder controle te houden

7/07/2016

Bakken en braden we doen het vaak met plezier, maar niet in huis. Een goede isolatie van je woonst is stap 1 en ook airconditioning kan uiteraard soelaas bieden, al zijn er ook heel wat andere mogelijkheden. Hier zijn 6 tips om de temperatuur in huis op een eenvoudige manier onder controle te houden.

 
 

Tip 1 : Gordijnen, rolluiken of zonwering 

Valt de zon bij je binnen dan kan je overwegen van zonwering te plaatsen. Een luifel houdt vaak nog meer zon buiten. Je plaatst deze immers aan de buitenkant waardoor de zon geen kans krijgt om binnen te dringen. Ook bij rolluiken is dit geval. Gordijnen zijn vaak iets goedkoper als oplossing. Sluit deze overdag en opteer misschien voor bijkomende zonwerende glasfolie. 
 

Tip 2 : Ventilator

Vormt slapen een probleem door de warmte? Laat de ventilator al een uurtje van tevoren draaien in je slaapkamer. Een teiltje met water en ijsblokjes voor de ventilator zorgen voor extra verkoeling. 
 

Tip 3 : Kook buiten 

Niet alleen heel aangenaam, maar ook goed voor verkoeling in huis. Een oven en het fornuis geven immers serieus wat warmte af, die vervolgens in huis blijft hangen. Ga dus gerust in je buitenkeuken aan de slag, het is niet alleen lekker, het is nog efficiënt ook. 
 

Tip 4 : Witte muren 

Niet voor niets zijn in de warmere landen de muren witgekalkt. Witte muren weerkaatsen immers het zonlicht. Geen budget om je buitenmuren van een laagje witte verf te voorzien? Spuit je buitenmuren ‘s avonds met een tuinslang nat, dit kan ook al helpen. 
 

Tip 5 : Slim verluchten 

Hou je rolluiken, gordijnen en zonwering overdag gesloten. Gooi je dan alles wagenwijd open dan kruipt de zon onoverkomelijk binnen. ‘s Nachts of ‘s avonds ga je dus verluchten en zet op zijn minst 2 ramen of deuren tegenover mekaar open. Zo krijg je tocht wat voor verkoeling zorgt. 
 

Tip 6 : Natuurlijke beschutting 

Heb je een tuin dan kan je hier optimaal gebruik van maken om de zon buiten te houden. Een strategisch geplaatste boom kan wonderen doen en voor de nodige schaduw zorgen. Een dicht bladerdak houdt heel wat zonlicht en bijgevolg warmte tegen. 
 
Met bovenstaande tips kan je tijdens de warmste dagen van het jaar toch wat koelte scheppen in huis. Voldoen ze niet dan valt de aankoop van airconditioning uiteraard nog altijd te overwegen.


Tekst : Kevin Stickens
 
{{NEWSLETTER_BOX}}