Onderzoek: hernieuwbare energie nu al goedkoper dan fossiele brandstoffen

20/09/2016

Centrales op basis van hernieuwbare energie zijn nu al goedkoper dan die op basis van fossiele brandstoffen, als rekening wordt gehouden met de impact van het klimaatakkoord in Parijs. Dat blijkt uit een analyse door Carbon Tracker Initiative.

 
In de analyse simuleert Carbon Tracker Initiative (CTI) de gemiddelde kost van stroomproductie op basis van steenkool, gas, wind- en zonne-energie in centrales die nu gebouwd zouden worden. Maar in tegenstelling tot eerdere vergelijkingen houdt CTI daarbij ook rekening met het klimaatakkoord van Parijs, waarin de wereld zich voorneemt de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden en zo dicht mogelijk bij 1,5 graden.
 
Door dat Parijse akkoord komen landen onder toenemende druk om hun CO2-uitstoot te verminderen, met gevolgen voor de levensduur en de productiebelasting van fossiele centrales die ze nu nog bouwen, stelt de studie. Als er met die nieuwe factoren rekening wordt gehouden, vermindert de economische logica van dergelijke centrales aanzienlijk. Lees verder…
 
{{NEWSLETTER_BOX}}