Hoe je woning verstandig ventileren?

29/11/2016

Moderne huizen zijn steeds beter geïsoleerd waardoor de lucht moeilijker binnen en buiten kan. Toch is ventileren essentieel voor je gezondheid. Een goed werkend ventialitiesysteem is dan ook noodzakelijk in je woning. Hier zijn enkele methodes…

 
 

Waarom ventileren? 

 
Goed ventileren is noodzakelijk voor je gezondheid. Je ademt continu koolstofdioxide uit en die moet je aanvullen met nieuwe zuurstof. Een slechte verluchting is niet enkel nefast voor je gezondheid, ook vocht stapelt zich op met schimmels tot gevolg. Voor je het weet heb je last van je luchtwegen, irritatie aan de ogen, hoofdpijn of zelf astma. Een uitzonderlijk hoge opstapeling van koolstofdioxide kan zelfs dodelijk zijn. Sinds 2006 is het dan ook verplicht om in nieuwbouwwoning een ventilatiesysteem te voorzien. 
 

Ventileren: de methodes

 
Ventileren en verluchten gaan hand in hand. Ventileren gaat 24u op 24u door en daarvoor heb je je ventilatiesysteem, terwijl je met een raam of deur een tijdje open te zetten aan het verluchten bent. Er zijn een aantal ventilatiesystemen die we hier even oplijsten: 
 

1. Natuurlijke luchtaanvoer en -afvoer

De verluchting gebeurt hier door ingebouwde ventilatieroosters in de ramen. De luchtafvoer gebeurt door verticale ventilatiekanalen. Dit systeem tref je aan bij bestaande woningen. Het is de goedkoopste manier, maar het nadeel is dat je afhankelijk bent van de lucht- en winddruk. Bovendien gaat er ook warmte verloren door deze roosters. 
 
 

2. Mechanische luchttoevoer en natuurlijke afvoer

Met behulp van een ventilator wordt verse buitenlucht door de woning gestuwd. Afvoerroosters voeren de vervuilde lucht af. Het grote voordeel is dat er op deze manier geen natuurlijke luchtstroom nodig is. 
 

3. Natuurlijke luchttoevoer en mechanische afvoer 

Dit is een goedkoop en plaatsbesparend systeem. Er zijn enkel afvoerbuizen nodig voor de mechanische afvoer. Het ventilatietoestel zorgt ervoor dat vervuilde lucht via de roosters wordt afgevoerd. Verse lucht komt binnen via de raamroosters
 

4. Mechanische luchttoevoer en -afvoer

Dit systeem wordt ook wel eens balansventilatie genoemd en werkt automatisch. Via een netwerk aan leidingen wordt de lucht netjes verdeeld via de ventilatieroosters. Dit systeem maakt ook gebruik van warmterecuperatie. De koude buitenlucht die binnenkomt wordt verwarmd met de warmte van de afgevoerde lucht. Dit maakt het een heel performant systeem. Het is efficiënt en energiezuinig, maar een goed onderhoud is wel noodzakelijk. 
 
Tekst: Kevin Stickens
Bron: Elius.be
 
{{NEWSLETTER_BOX}}