De voor- en nadelen van ledverlichting

20/12/2016

Ledlampen, je kan er niet meer omheen. Ze zijn niet alleen zuiniger dan andere verlichting, ook de prijzen zijn in vrije val. Bovendien komen ze ook in een steeds mooier jasje te zitten. Hoog tijd om er dus eens een grondige blik op te werpen!

De voordelen van LED?

De opmars van de ledlamp is makkelijk te verklaren. Deze lamp heeft immers heel wat voordelen en nu ze ook betaalbaar worden hebben ze een rooskleurige toekomst. Enkele voordelen van de ledlamp:
Ledlampen zijn een stuk energiezuiniger dan andere soorten verlichting. De leds hebben een hoge lumen/watt verhouding en zetten energie uiterst efficiënt om naar licht.
Er gaat minder warmte verloren en bijgevolg produceren ledlampen dus ook minder omgevingswarmte. Dit maakt de lampen veilig in de buurt van kinderen.
Ledlampen zijn duurzaam en gaan veel langer mee dan conventionele verlichting.
Milieuvriendelijk en geen gevaarlijke stoffen.
Ledlampen zijn ook schokvast en haast onbreekbaar.
De lampjes zijn klein waardoor er veel creatieve oplossingen mogelijk zijn. Verder kan er ook met een uitgebreid kleurenpalet aan de slag gegaan worden. Verder zijn de lampen ook nog eens richt- en programmeerbaar, waardoor een architect eigenlijk geen belemmeringen meer ervaart.

Zijn er dan geen nadelen?

Klinkt allemaal goed in de oren, nee? Zijn er dan geen nadelen verbonden aan het gebruik van ledlampen? Een paar kleine bemerkingen kunnen gemaakt worden:
De aankoopprijs ligt nog altijd hoger dan bij andere verlichtingsbronnen. Maar eigenlijk verdienen ze zichzelf terug, dus dit zou geen struikelblok mogen zijn.
Ledlampen produceren een redelijk fel licht, in de lamp kijken wordt dus afgeraden. Hoewel er vaak gedacht wordt dat de blauwe schijn van ledlampen schadelijk is, is dit niet het geval. Lampen voor particulieren hebben een lage kleurtemperatuur die niet gevaarlijk is.
Goedkopere varianten willen al eens een ‘onnatuurlijk’ licht verspreiden. Niet aangenaam om langere tijd in te vertoeven.
De voordelen wegen dus ruimschoots op ten opzichte van de nadelen. Het kan dus lonen om uw lampen thuis te vervangen!
Tekst: Kevin Stickens
{{NEWSLETTER_BOX}}