Nieuwe online tool om energieverbruik te meten

13/07/2017

We weten allemaal dat energie niet goedkoop is in ons landje. Verschillende energieleveranciers vergelijken loont, maar hoeveel verbruik je nu eigenlijk? Heel wat gezinnen hebben geen flauw vermoeden. Met deze nieuwe online tool krijg je eindelijk inzicht in je verbruik…

Een makkelijk te gebruiken online tool

De Vlaamse netbeheerders Eandis en Infrax pakken uit met een nieuwe online tool. Deze tool geeft niet enkel je energieverbruik weer, het geeft ook inzicht in de besparingsmogelijkheden en dus hoe je je energieverbruik kan terugdringen. Niet alleen goed voor je portefeuille, ook het milieu vaart er wel bij.

Een korte vragenlijst zorgt ervoor dat de gebruiker in vier stappen ontdekt of zijn/haar verbruik hoger ligt dan gemiddeld en hoe dit verbeterd kan worden.

In 4 vragen naar een verbetering

De vragen die je dient te beantwoorden? Eerst geef je je type bebouwing aan (appartement, open, halfopen, …), vervolgens vul je in of je dak en/of buitengevel geïsoleerd zijn en welk type verwarming er aanwezig is. Als laatste dien je ook nog je huidige energieverbruik in te geven. Meer is het niet!

Met deze tool zet de Vlaamse overheid in op meer en beter renoveren. Door te renoveren kan er immers heel wat energie bespaard worden. Niet alleen wil de overheid met deze tool gedegen advies leveren, daarnaast willen ze ook een grote stap voorwaarts zetten in het digitaal databeheer van het woning- en energiebeleid. 

De bedoeling is dat gezinnen hun woning letterlijk en figuurlijk op de digitale kaart plaatsen. Waarom zou je het niet doen? 

5 quick wins voor een lager energieverbruik 

  • Tot slot geven we jullie graag alvast 5 quick wins mee die je energieverbruik doen dalen:
  • Vervang je gloeilampen door spaarlampen of energiezuinige ledlampen
  • Een airco is een stevige energieverslinder, gebruik dit toestel zo weinig mogelijk 
  • Een witte was is meestal schoon op 60°. Was alleen op hogere temperaturen als dat echt nodig is
  • Een automatische tijdschakelaar in de garage, hal of kelder kunnen je best wat energie doen besparen
  • Investeer in het isoleren van uw woning. Het geïnvesteerde bedrag verdien je in geen tijd terug

door Kevin Stickens

Bron: Bouwen

{{NEWSLETTER_BOX}}