5 tricks om het verbruik van je koelkast te beperken

15/07/2021

Je koelkast draait dag en nacht. Het is dus een huishoudtoestel waarvan het elektriciteitsverbruik niet verwaarloosbaar is. Dit zijn 5 tricks waardoor je zijn energieverbruik kan beperken.

Het eerste punt om in het oog te houden, één dat vaak vergeten wordt: kies de juiste temperatuur voor je koelkast. Het is aan te raden om hem op 4 of 5° te houden, nooit eronder. Zo kun je je voedsel meerdere dagen bewaren zonder je koelkast te zwaar te belasten. Voor de diepvries daarentegen wordt een temperatuur van -17 tot -18° aanbevolen.

Tweede tip, die valt onder ‘gezond verstand’: laat de koelkastdeur zo veel mogelijk dicht. Als de deur te vaak geopend wordt, of als je traag bent met sluiten, moet je toestel langer draaien om de gewenste temperatuur terug te krijgen. De nieuwste modellen zijn uitgerust met een koelkastalarm dat afgaat als de deur te lang open staat.

Tip nummer drie: organiseer je koelkast! Vermijd overladen, maar ook het op elkaar stapelen van voedsel. Zo kan de koude lucht beter tussen het toestel circuleren. Bedenk ook dat een koelkast verschillende temperatuurzones heeft, met de koelste zone onderaan. Hier kun je vlees, vis en zuivelproducten bewaren.

Tip nummer vier: verwijder de verpakking en kartonnen dozen die je voedsel beschermen. Het is totaal overbodig om elektriciteit te verbruiken om ze af te koelen!

Tenslotte onze vijfde tip: zet je koelkast niet in de buurt van een warmtebron. Concreet: houd je toestel uit de buurt van de oven, een radiator of een raam op het zuiden. Plak hem ook niet tegen de muur om oververhitting te voorkomen. De ideale omgeving voor een koelkast is nergens anders dan een kelder, een garage (ver van de verwarmingsketel!) of een schaduwrijke hoek van de keuken, ongeveer tien centimeter van de muur.