Een airco houdt je huis heerlijk koel!

8/07/2021

Onze zomers worden steeds warmer en de temperaturen klimmen vaker boven de 30 graden, daarom is een airconditioning in huis al lang geen overbodige luxe meer. Bovendien zorgt een airco het hele jaar door voor comfort in huis, want in de koude wintermaanden kan hij ook dienstdoen als verwarming. Ideaal toch!

Als je je huis ook tijdens de zwoele zomermaanden lekker koel wil houden, is de installatie van een airconditioning de aangewezen oplossing. Een moderne airco stelt je namelijk in staat de ruimtes in huis snel en efficiënt te koelen, zodat je bijvoorbeeld na een bloedhete zomerdag toch in een heerlijk koele slaapkamer in bed kan kruipen. Vergeet ook niet dat een airco je het hele jaar door van een optimaal comfort voorziet, want naast koelen kan hij ook verwarmen. Zo maakt een airco je leven niet alleen tijdens de heetste, maar ook tijdens de koudste dagen een stuk aangenamer in huis.

Vast of mobiel?

Eerst en vooral heb je de keuze tussen vaste of mobiele airco-unit. De goedkoopste en meeste flexibele oplossing is een mobiel toestel dat je kan verplaatsen naar de ruimte die je wenst te koelen. Houd er wel rekening mee dat de warme lucht via een afvoerslang naar buiten moet worden gevoerd, bijvoorbeeld langs een raam- of deuropening. Je hebt al een mobiele airco vanaf 200€.

Wil je meerdere ruimtes tegelijk koelen of niet telkens het mobiele toestel verplaatsen, dan moet je overwegen een vaste airco te installeren. Die zal meer comfort en efficiëntie verzekeren, maar ook een groter budget vereisen. Reken op minstens 1.200€ voor de installatie, maar die prijs kan nog verder stijgen als er meer toestellen (ca. + 500€ per stuk) in verschillende ruimtes worden voorzien.

Met of zonder buitenunit?

Als je een airco vast in huis plaatst, kan je kiezen voor een toestellen zonder of met buitenunit. De eerste optie is goedkoper, iets eenvoudiger te installeren en vereist geen plaats buiten voor de buitenunit.

Een airco met buitenunit biedt dan weer het voordeel dat de lawaaierige onderdelen buitenshuis geplaatst zijn en dat het geheel binnen mooi in het interieur geïntegreerd kan worden. Dat geldt zeker voor de inbouwtoestellen die in de wand of het plafond verzinken en vaak vrijwel geruisloos functioneren.

Belangrijk is vooraf de juiste capaciteit te laten bereken, zodat je airco-installatie zeker de voldoende koeling en verwarming zal kunnen leveren om je leefcomfort in huis naar een hoger niveau te tillen.

Noteer ook dat de installatie van een airconditioning in een privéwoning van 10 jaar of ouder door een erkend aannemer recht geeft op een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van 21%. Een mooie bonus!

Meer info nodig? Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met u op.

* Verplichte velden