Wat je moet weten voor je een laadpaal plaatst in je garage

11/06/2021

Gezien de fiscale voordelen en kwijtscheldingen voor elektrische voertuigen, zetten veel mensen de stap naar een groene mobiliteit en willen dus ook hun garage voorzien van een laadpaal.

In tegenstelling tot een gewoon stopcontact kan je met een laadpaal je elektrische auto sneller opladen (meestal minder dan 6 uur met een laadpaal tegen meer dan 10 uur met een gewoon stopcontact). Maar daarvoor heb je ook een voldoende krachtige aansluiting van je huis op het net nodig. Dat moet je sowieso checken voor je voor je actie onderneemt.

Een laadpaal is geen stopcontact

Thuislaadstations of wallboxes zijn ontworpen om een hoger vermogen te leveren dan een gewoon stopcontact, zodat het risico van oververhitting wordt vermeden. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de wallbox op zijn eigen stroomkring is aangesloten, beschermd door zijn eigen stroomonderbreker, gekoppeld aan een eigen differentieel. Bovendien kan het laadstation uitgerust worden met verschillende snufjes, zoals het automatisch starten van het laden tijdens daluren (als het huis voorzien is van een dag/nacht-teller), of beperking van het vermogen wanneer andere stroomverbruikers in gebruik zijn.

Hoeveel kost het?

De installatiekost van een wallbox varieert van €300 tot meer dan € 1.000, afhankelijk van het soort apparaat en de aansluiting. Voor de eigenlijke installatie kan je het beste naar een elektricien gaan die daarin gespecialiseerd is.

Hoe ga je te werk?

Vraag eerst aan je garage welk soort(en) opladen compatibel is met je auto (traditioneel, semi-snel of snelladen). Maak dan een afspraak met een vakman die je installatie beoordeelt (230 of 400 V, éénfasig of driefasig, vermogen van je aansluiting, aanwezigheid van een aarding, enz.) en vaststelt of er aanpassingen nodig zijn. Als een nieuwe aansluiting nodig is om het vermogen van de bestaande installatie te verhogen, moet je een verzoek indienen bij je netbeheerder (Fluvius of Sibelga), met de vermelding dat je een laadpunt voor elektrische voertuigen wil installeren.