Zonnepanelen installeren in 2021? Nog altijd een aanrader!

4/05/2021

Teleurstelling, ongeloof, frustratie, woede… de reacties van Vlaamse zonnepaneleneigenaars waren niet mals toen het Grondwettelijk Hof onlangs de overgangsregeling omtrent de terugdraaiende teller voor zonnepanelen vernietigde…

En wat als je vandaag zonnepanelen wil installeren? Rationeel gezien zijn zonnepanelen nog altijd interessant, ook zonder terugdraaiende teller. Dat berekende onze partner Jaimy. Maar laat je wel goed adviseren!

Wie voor 1 januari van dit jaar zonnepanelen liet leggen – en in de financieel interessante regeling met de terugdraaiende elektriciteitsmeter stapte – kwam plots van een kale reis terug na het schrappen van de regeling. Ondertussen is er een compensatieregeling in de maak. Een aantal huiseigenaars die de plaatsing van een nieuwe zonne-installatie overwegen, beginnen nu ook te twijfelen… Maar da’s onterecht!

Zonnepanelen blijven een goede investering

Wie zonnepanelen liet plaatsen na 1 januari 2021, kon sowieso niet langer rekenen op de financieel voordelige overgangsregeling met de terugdraaiende meter… Maar er zijn ook voordelen: nieuwe eigenaars moeten niet langer een prosumententarief betalen. En hij of zij krijgt in 2021 een eenmalige premie van 300 euro per kW-piek, voor kleine zonne-installaties (tot 4 kWp). Voor middelgrote installaties van 4 kWp tot 6 kWp komt er nog eens 150 euro per kWp bij.

Deze premie compenseert deels het wegvallen van de regeling met de terugdraaiende teller. Voor een gemiddelde installatie stijgt de gemiddelde terugverdientijd van ongeveer 8 naar 10 jaar. Maar als je bedenkt dat een installatie zo’n 25 jaar meegaat, leveren je zonnepanelen nog 15 jaar lang winst op. Da’s meegenomen, vooral als de elektriciteitstarieven in de toekomst blijven stijgen.

Wie vandaag nieuwe zonnepanelen installeert, kan z’n investering sneller terugverdienen door zoveel mogelijk zelf geproduceerde stroom te verbruiken. De energie die je van het net haalt, is in de nieuwe regeling vele keren duurder dan het bedrag dat je krijgt voor het injecteren van je overschot op het net – als je daartoe een contract afsluit. Het financiële voordeel zit ‘m vandaag dus grotendeels elimineren van je elektriciteitsfactuur.

Een aantal tips om je zelfconsumptie te optimaliseren: 

  • Laat toestellen die veel verbruiken (wasmachine, afwasmachine, droogkast) overdag draaien wanneer er veel zon is, of voorzie in een slimme sturing.
  • Let op de ideale oriëntatie van je panelen: een zuidoost- of zuidwest-oriëntatie laat zonnepanelen ‘s ochtends of ‘s avonds meer opbrengen, wanneer je vaker thuis bent en dus meer stroom verbruikt.
  • Een thuisbatterij slaat energie op wanneer de zon schijnt. Die stroom kan je vervolgens zelf verbruiken. Da’s een stuk interessanter dan elektriciteit van het stroomnet halen. Je krijgt er ook nog eens een premie voor. 
  • Sluit een terugleveringscontract af met een energieleverancier, voor het ‘terugleveren of salderen’ van het stroomoverschot van je zonnepanelen. 

En tenslotte: vraag altijd advies of een simulatie van je opbrengst en rendement! 

Onze partner Jaimy brengt je graag in contact met erkende installateurs voor een gratis simulatie of offerte.

Meer info nodig? Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met u op.

* Verplichte velden