EPB: 5 dingen die je moet weten over dit fameuze certificaat

1/03/2021

Of je nu wil verkopen of verhuren, het EPB-certificaat (EPC in Vlaanderen) is verplicht. Kan dit bijna heilige certificaat, waar verkopers vaak bevreesd voor zijn, een impact hebben op de transactie?

1. Het EPB, wat is het?

Het energieprestatiecertificaat (EPB of EPC in Vlaanderen) geeft een score aan je huis. Deze score gaat van “A++” voor passieve woningen tot “G” voor oude woningen. Concreet zal een erkend keurder instaan voor de evaluatie en de score van je woning.

2. Wanneer heb je het nodig?

Voordat je je huis te koop of te huur zet. Alleen eigendommen met een geldige bouwvergunning die na 1 januari 2006 is afgeleverd, vallen enigszins buiten deze regeling, aangezien bij de bouw ervan een EPB-certificaat is geleverd. Weet dat de energieklasse vermeld moet worden in elke advertentie voor een onroerend goed dat te koop of te huur staat.

3. Hoeveel kost het?

De prijs is sterk afhankelijk van het soort woning: voor een studio zal je gemiddeld tussen de 100 en 150 euro betalen, en voor een vrijstaande woning betaal je tussen de 190 en 250 euro voor een inspectie die leidt tot een EPB-certificaat. Het EPB-certificaat is 10 jaar geldig.

4. Kan een slechte score de verkoop beletten?

Neen. Zelfs wanneer je woning ernstige tekortkomingen vertoont op energetisch vlak, kan je niet bestraft of de verkoop verboden worden. Een slechte EPB-score kan echter wel potentiële kopers afschrikken.

5. Wat omvat het EPB?

Dit document omvat:

  • De administratieve details van het goed
  • De energiescore voorgesteld in een gekleurde band
  • De gegevens van de inspecteur en zijn handtekening
  • De cijfers die gebruikt zullen worden door de expert voor de berekening van de score
  • Raadgevingen van de inspecteur om het buis zuiniger te doen omspringen met energie