Zo kan je zelf de EPC waarde van je huis berekenen

30/11/2020

Als je je woning wil verkopen of verhuren heb je daarvoor een EPC-attest nodig. Dat laat je opmaken door een erkend energiedeskundige. Maar wist je dat er nu een online tool bestaat waarmee je een idee kan krijgen van deze waarde?

Waarover gaat het?

In de drie gewesten moet je bij de verkoop of verhuur van een huis meestal over een EPC attest  beschikken (EPB genoemd in Brussel en PEB in Wallonie). Maar misschien wil je voor er een energiedeskundige ter plaatse komt al een idee hebben van wat je kan verwachten en aan welk resultaat die zal komen.  Of je bent mogelijks gewoon geïnteresseerd in wat de energiewaarde van jouw woning zou zijn (ook al heb je geen plannen om die op dit moment te verhuren of te verkopen).

Nieuwe website

Het Vlaams Energieagentschap heeft een online tool ontwikkeld die je toelaat om een idee te krijgen van de EPC waarde van je huis. Deze tool vind je hier terug (linken naar Test uw EPC | Energiesparen). Er wordt meteen ook aangegeven hoe je je woning eventueel energetisch kan verbeteren tot energielabel A.  Via de website kan je ook nagaan hoe je woning scoort ten opzichte van gelijkaardige woningen in de gemeente, de provincie of Vlaanderen.

Telt niet als attest

De website laat je toe een indicatieve waarde (lees : een orde van grootte) te bekomen. Als je verkoopt of verhuurt kan je er zelf geen attest mee ‘aanmaken’. Daarvoor moet je dan ook nog altijd een beroep blijven doen op een erkend energiedeskundige.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)