Een open haard installeren in uw huis? Hier zijn enkele tips van een professional!

5/10/2020

Wat is er aangenamer dan beschikken over een open haard in het hart van uw huis? Dat geldt eens te meer wanneer die in het midden van een kamer geplaatst wordt, waardoor het rondom een zicht biedt op de vlammen. Eric, een professional, geeft ons enkele tips…

Wat is er aangenamer dan beschikken over een open haard in het hart van uw huis? Dat geldt eens te meer wanneer die in het midden van een kamer geplaatst wordt, waardoor het rondom een zicht biedt op de vlammen. Eric, een professional, geeft ons enkele tips…

Een haard in uw huis is onmiskenbaar een meerwaarde. Naast de plaatsing tegen een muur, is het ook mogelijk om een schouw in het midden van de kamer op te hangen of een niet-dragende muur te vervangen door een schouw met aan twee kanten glas om twee kamers in het huis af te schermen, al was het maar visueel. Zo’n installatie is echter geen improvisatiewerk en vereist de tussenkomst van professionals!

Beginnen met een bestaande schouw

Voor Eric zijn twee scenario’s mogelijk: “Het eerste bestaat erin te vertrekken van een bestaande schouw. Dat is vaak het geval in oudere huizen die vaak over meer dan één schouw beschikken. Begin met na te gaan of de kamer die u van een haard wil voorzien over een schouw beschikt.” Is dat het geval? “Laat dan een gespecialiseerd installateur komen om te bekijken of de schouw aan alle normen voldoet en bruikbaar is voor een haard. Denk eraan dat er voor de installatie voor een haard in het midden van een ruimte vaak een grotere pijpdiameter nodig is dan voor klassieke schouw. Het draait meestal om een dertigtal centimeter.” Wanneer de diameter te klein is, moet je hem groter maken of een andere plaatsing kiezen.

Een nieuwe schouw maken

Tweede scenario: als er geen bestaande rookafvoer is, moet worden gecontroleerd of het mogelijk is om een nieuwe te installeren. ";In dit geval," legt Eric uit, ";moet je natuurlijk de technische beperkingen van de ruimte respecteren. Het gaat hierbij om de veiligheidsafstanden rond de haard, het maximale aantal bochten in de schoorsteen en de eis om de nok met enkele tientallen centimeters te verlengen." Eén ding is duidelijk, dit is een klus voor een erkend installateur. Hij zal u kunnen informeren over de verschillende beperkingen.

Criteria om rekening mee te houden

Eric herhaalt enkele basisregels: ";Een open haard in het midden van een kamer vereist bepaalde regels, te beginnen met een minimum vloeroppervlak van 60 x 100 cm. Bovendien moet de schoorsteen, als deze door een bovenliggende kamer gaat, in een omkasting van ongeveer 20 cm dik worden geplaatst. Om dit obstakel te omzeilen is het mogelijk om de evacuatie door een daarvoor voorziene ingebouwde kast te laten lopen, maar dit is niet altijd mogelijk."

Luchttoevoer!

“Tenslotte, gaat Eric verder, moet u een toevoer van verse lucht voorzien in de kamer waar de schouw staat. Dat kan door middel van een verluchtingsrooster in de muur, of via de vloer, waar een brandwerende leiding geplaatst wordt naar buiten toe.” Denk aan een bescherming wanneer de vloer onder de zwevende haard van hout is, of bedekt met vasttapijt.