Het cijfer van de dag: 7

2/10/2020

Het cijfer dat vandaag onze interesse wekt, heeft een directe link met het energielabel dat het verbruik van huishoudtoestellen aangeeft. Dat wordt herzien en vereenvoudigd vanaf maart 2021.

A+, A++ of zelfs A+++, je kan er je hoofd over breken wanneer je geïnteresseerd bent in het verbruiksniveau van elektrotoestellen! Een bijzonder complexe classificatie die binnenkort evolueert naar een veel eenvoudiger systeem.

Om mee te evolueren met de vooruitgang van de fabrikanten op het vlak van energieprestaties en tegelijkertijd de ontwikkeling van efficiëntere apparaten te stimuleren, is besloten de huidige indeling te herzien.

Zeg vaarwel aan de +

In de praktijk verdwijnen de A+, A++ en A+++ om plaats te maken voor zeven unieke performantieklasses die gaan van A tot G. In eerste instantie zal de nieuwe indeling alleen betrekking hebben op wasmachines, droogkasten, vaatwassers, koelkasten, diepvriezers, televisies en computerschermen. Vanaf september 2021 zullen ook gloeilampen en verlichtingssystemen op deze classificatie overschakelen.

Goed om weten: in het begin zal geen enkel toestel een categorie A-classificatie krijgen, behalve wanneer het uitstekende energieprestaties kan voorleggen. Plots zullen alle toestellen die vandaag tot de klasses A+, A++ en A+++ behoren, gedegradeerd worden naar klasse B tot G. De testmethodes en classificatiecriteria zullen dus ook herzien worden om de consument beter in de juiste richting te wijzen.