3 goede redenen om over te schakelen op deze lampen!

18/09/2020

In technisch jargon worden ze ‘lichtgevende diodes’ genoemd. Dit zijn de zuinigste lampen wat verlichting betreft. LED’s zijn de meest performante generatie lampen ooit ontwikkeld.

Het is een technologie die zijn tijd nam om het levenslicht te zien en betaalbaar te worden voor het grote publiek. Maar er is geen twijfel mogelijk, LED-lampen zijn vandaag het beste alternatief op het vlak van verlichting, en ze verslaan klassieke lampen, halogeenlampen en zelfs spaarlampen. LED-lampen verbruiken dan ook 6 keer minder elektriciteit dan hun concurrenten! Zo biedt een 9 W sterke LED-lamp dezelfde lichtsterkte als gloeilampen van 60 Watt!

Onuitputtelijk

Maar niet enkel het argument van het verbruik zet LED-lampen in de schijnwerpers. Ze zijn ook onklopbaar wanneer we hun lange levensduur bekijken. LED-versies kunnen tot tien keer langer meegaan dan TL-lampen, die ook al geprezen werden voor hun duurzaamheid.

Concreet weerstaan LED-lampen veel beter aan een opeenvolging van aan- en uitgeschakeld worden dan spaarlampen die uitgerust zijn met een starter die de geest geeft na enkele duizenden malen gebruik. Omdat ze vaker vervangen moeten worden, zijn spaarlampen op middellange termijn minder interessant qua kosten dan LED-lampen die nochtans duurder zijn in aankoop.

Moduleerbaar

Het laatste argument in het voordeel van LED-lampen is niet de minste: de mogelijkheid om de kleuremperatuur aan te passen van sommige modellen. Het kan een gadget lijken, maar het is nuttig. Zo gebruik je in de keuken niet dezelfde verlichting als in de slaapkamer.

En daarmee maken LED-lampen het verschil, aangezien het mogelijk is om te kiezen voor een koelere verlichting (meer richting wit) in de kelder, de garage of de keuken, en voor een warmer licht (meer richting geel) in het salon, de slaapkamer of de speelkamer. Kers op de taart: de nieuwste generatie LED-lampen zijn ook dimbaar, waardoor je met behulp van een dimmer de lichtintensiteit kan laten variëren.