Zo kan je binnenkort een renteloze lening krijgen voor je verbouwing

28/08/2020

Als je vanaf 2021 een woning of appartement dat niet energiezuinig is koopt of erft, kan je in Vlaanderen onder bepaalde voorwaarden een renteloze lening krijgen om verbouwingen te doen. Wat moet je daarvan weten?

Slecht EPC

Om in aanmerking te komen voor zo’n lening moet de woning die je kocht of erfde een slecht EPC hebben. Heeft het een label E of F dat moet de woning na de verbouwing minstens een label C halen. Gaat het om een appartement met een label D, E of F dan moet het na de verbouwing minstens een label B halen.

De renovatie moet ook binnen de vijf jaar na de verwerving van het onroerend goed uitgevoerd worden.

Maximum 60.000 euro

Je kan ook niet onbeperkt renteloos lenen. Het bedrag dat je op deze manier kan lenen is namelijk beperkt tot 60.000 euro voor wat betreft een woning en 45.000 euro wat betreft een appartement. De lening kan worden aangegaan voor maximaal 20 jaar.

Waar vragen?

Leen je bij een bank dan kan je naast je hypothecair krediet bij de bank tegelijk een renovatiekrediet aangaan. Hiervoor krijg je dan een rentesubsidie waardoor het krediet in kwestie eigenlijk renteloos is. Ga je geen hypothecair krediet aan bij een bank dan kan je bij het lokale Energiehuis terecht voor een renteloze Energielening+.

Nog dit : naast de renteloze renovatielening kan je als nieuwe eigenaar ook in aanmerking komen voor een ‘labelpremie’ van 2.500 tot 5.000 euro als de betrokken woning binnen de vijf jaar grondig energetisch gerenoveerd wordt.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)