Gas thuis? 6 zaken om in het oog te houden!

30/06/2020

Ondanks alle normen en veiligheidssystemen, blijft gas een brandstof die de grootste waakzaamheid vergt, of men het nu gebruikt om zich te verwarmen of om mee te koken.

De gelegenheid om u eraan te herinneren dat het absoluut noodzakelijk is om een beroep te doen op een erkende professional wanneer u gas installeert in huis, en dat het even belangrijk is om uw installatie regelmatig te laten onderhouden en controleren. Dit zijn een reeks zaken die u op dat vlak in het oog moet houden!

Een makkelijk toegankelijke installatie

Veel mensen weten niet waar de voornaamste elementen van hun gasinstallatie zich bevinden. Grote fout! In geval van problemen (lek, de uitbraak van een brand, …) is het absoluut noodzakelijk dat u snel toegang heeft tot de hoofdtoevoerkraan en uw gasmeter. Met die situatie in het achterhoofd is het ook belangrijk dat u erover waakt dat u makkelijk toegang heeft tot de verschillende elementen van uw installatie zelf (gaskraan, ketel, teller, …)

Lange afwezigheid? Draai de gaskraan dicht!

Of u nu met vakantie vertrekt of u gedurende verschillende weken afwezig bent om andere redenen, denk eraan om de hoofdgaskraan dicht te draaien tijdens uw afwezigheid, tenzij uw boiler moet draaien om de temperatuur in huis op peil te houden. Kijk bij terugkomst eerst na of alle gastoestellen (zoals de gaskookplaat) af staan, alvorens de hoofdgaskraan terug open te draaien.

Houd uw gasleidingen in het oog

Maak gebruik van het onderhoud van uw verwarmingsketel of boiler om de staat van uw leidingen te laten controleren, of ze nu flexibel of vast zijn.

Sla nooit het onderhoud over!

In de drie regio’s van het land is het periodiek onderhoud van verwarmingsketels verplicht! Als u zich daar niet aan houdt, riskeert u bij controle een boete voor ontbrekend onderhoud. Bovendien verliest uw verwarmingsketel tot 12% rendement! In geval van brand zal uw verzekeraar altijd nakijken of het onderhoud van uw apparaat gebeurd is. U houdt zich dus best aan het regelmatig onderhoud.

Verwaarloos uw fornuis niet!

Niet enkel uw gasketel vraagt de nodige aandacht. Uw gasfornuis vereist ook een minimum aan onderhoud. De openingen van de gasbranders van de verschillende kookplaten mogen niet vervuild zijn en de flexibele aansluitslang mag geen tekenen van slijtage vertonen. Denk er ook aan dat oude gasfornuizen die niet voorzien zijn van een veiligheidssysteem, makkelijk en aan voordelige tarieven vervangen kunnen worden.

Opgelet, CO-gevaar!

Een ander aandachtspunt: het goed functioneren van uw rookafvoerkanaal (dat nooit belemmerd mag zijn) en een goede verluchting. De ruimte waarin uw verwarmingsketel of boiler zich bevindt, moet permanent geventileerd worden om de vorming van koolstofmonoxide (CO) te vermijden. Investeer ook in enkele CO-detectoren en plaats ze in de kamers waar gasapparaten geïnstalleerd zijn.

Als u, ondanks alle voorzorgen, toch een gasgeur ruikt, verlaat dan onmiddellijk uw huis en bel de brandweer (112)!