Multistekkerdozen: Opgepast, gevaar!

19/05/2020

Met de toename van het aantal elektrische apparaten en accessoires is de behoefte aan stopcontacten de afgelopen twintig jaar ontploft. Geen wonder dat architecten in nieuwe gebouwen soms tot tien stopcontacten per kamer voorzien, waar er voorheen maar één of twee waren.

Dus, als er te weinig stopcontacten zijn, compenseren we dit met meervoudige stopcontacten. Weet echter dat overbelaste stekkerdozen brandgevaarlijk kunnen zijn.

Een kwestie van vermogen

Een van de grote klassiekers is twee of drie raclettetoestellen aan dezelfde stekkerdoos hangen, met gesprongen zekeringen als gevolg. Deze bescherming treedt in werking eens stekkerdoos een maximaal geaccepteerd vermogen aanvaardt. Dit vermogen, uitgedrukt in watt, wordt over het algemeen aan de achterkant van het blok aangegeven. Deze indicatie houdt in dat de som van het vermogen van alle apparaten die zijn aangesloten op de multistekkerdoos de genoemde drempelwaarde niet mag overschrijden. Het is daarom raadzaam om deze waarde te controleren en dus nooit te overschrijden, want als je zekeringen niet goed werken, kan een overbelaste stekkerdoos snel opwarmen tot het punt dat er brand ontstaat. Dit is een gelegenheid om je eraan te herinneren dat bijna een derde van de huishoudelijke branden die elk jaar voorkomen, van elektrische oorsprong zijn…

In de praktijk

Rekenen dus! Concreet betekent dit dat als je stekkerdoos bestand is tegen een vermogen van 4.000 watt en je bijvoorbeeld twee toestellen van 2.000 watt aansluit, je niets meer mag toevoegen, ook zal zijn er nog slots vrij.

Om het vermogen van de verschillende apparaten te weten te komen, verwijzen we je door naar de gebruiksaanwijzing of naar de informatie op de achterkant of onder het apparaat. In geval van twijfel moet een kleine zoekopdracht op het internet volstaan

Tot slot nog een laatste advies: sluit nooit een stekkerdoos aan op een andere stekkerdoos. Dit type verbinding verhoogt alleen het risico op overbelasting en dus op brand. Kies ook voor recente en veilige powerstrips, die idealiter een schakelaar hebben. Zo kan je alle aangesloten apparaten met één klik uitschakelen als je weg bent of als u ze een tijdje niet wilt gebruiken.