Je elektriciteitsmeter: moet deze worden vervangen?

20/02/2020

Fotovoltaïsche panelen winnen terrein! Ze besparen hun gebruikers dan ook gemiddeld 630 euro per jaar. Maar naast de panelen is er ook de kwestie van de elektriciteitsmeters… Benieuwd naar de wetgeving hierrond? Ter herinnering, dit is een regionale aangelegenheid.

Voor toekomstige installaties wordt het ";prosumer" tarief – dat de klant alleen de kosten van het verschil tussen de aan het net onttrokken kilowattuur en de geïnjecteerde kilowattuur laat betalen – afgeschaft (in Brussel) of wordt het binnenkort afgeschaft (in Wallonië).

Nu al zijn de Brusselse residentiële klanten verplicht om een digitale dubbele stroommeter te installeren, die de hoeveelheid elektriciteit die aan het net wordt onttrokken en de hoeveelheid die aan het net wordt toegevoegd, afzonderlijk meet.

Wat met de komst van de digitale meter?

Vlaanderen is sinds de zomer van 2019 bezig met de uitrol van de digitale meter. Binnen 15 jaar zal elke woning in Vlaanderen er een hebben. De digitale meter draait echter niet meer terug. Gelukkig is er een compensatieregeling: het systeem van de terugdraaiende meter blijft nog 15 jaar bestaan voor zonnepaneleninstallaties die vóór 2021 geplaatst worden.
Ontdek hier een stand van zaken.

Klaar om jouw dak te laten renderen? Bereken online de prijs van je zonnepaneleninstallatie en maak kans op één van de vijf gratis zonnepaneleninstallaties*. Succes!

*Installatie tot € 6000. Meer info en voorwaarden op luminus.be