Energienormen voor kachels: een stand van zaken

20/09/2019

Oude kachels mogen dan wel sfeer in huis brengen, ze zijn vervuilend en helemaal niet energie-efficiënt. Slecht voor het milieu en je portefeuille dus. Ben je van plan om een oude kachel te vervangen of om een nieuwe kachel te plaatsen?

Dan gelden er bepaalde maatregelen die het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming inperken. We overlopen de normen waar je kachel of haard aan moet voldoen. Dit en veel meer over kachels en haarden lees je deze week op Livios.

Energienormen voor kachels: een stand van zaken

Oude kachels mogen dan wel sfeer in huis brengen, ze zijn vervuilend en helemaal niet energie-efficiënt. Slecht voor het milieu en je portefeuille dus. Ben je van plan om een oude kachel te vervangen of om een nieuwe kachel te plaatsen? Dan gelden er bepaalde maatregelen die het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming inperken. We overlopen de normen waar je kachel of haard aan moet voldoen.

Lees meer

OPINIE: Open haard onder vuur

";Vandaag zijn de nodige technologieën beschikbaar om de residentiële verwarmingssector volledig te verduurzamen. Energie-efficiënte gebouwen met een lage warmtevraag zijn daarbij een noodzaak voor de realisatie van zo’n fossielvrij gebouwenpark." Aan het woord is prof. Michel De Paepe, voorzitter van Pixii – Kennisplatform Energieneutraal Bouwen. In dit opiniestuk neemt hij de toekomst van onze warmtevraag onder de loep en de rol die kachels en haarden daarin spelen.

Lees meer

Brand in huis: dit zijn de grootste oorzaken

Wist je dat er dit jaar al meer dan veertig mensen zijn omgekomen in ons land bij een brand in hun woning? En dat er jaarlijks meer dan 20.000 woningbranden zijn in België? Cijfers die stemmen tot nadenken, zeker als je weet dat veel van die branden hadden kunnen voorkomen worden. Daarom lijsten we voor jou de grootste oorzaken op van woningbrand.

Lees meer

Een antwoord op 5 vragen over kachels en haarden

Is mijn oude kachel aan vervanging toe? Kies ik voor gas of hout? Zit je ook met vragen over kachels en open haarden? We bundelen vijf lezersvragen uit onze vragenrubriek met het antwoord van een expert.

Lees meer

Soorten kachels en haarden: welke kies jij?

Naast de brandstof voor je kachel, kan je je keuze ook baseren op basis van het model en de functie. Je hebt keuze uit een kachel, een open haard, een inbouwcassette, een cv-kachel of een accumulerende kachel. Welk type kies jij?

Lees meer