Energieverbruik koelkast laag houden: 5 fouten die je niet mag maken

19/09/2019 - partner: Immovlan.be

De koelkast is een van de grootste energieverbruikers in huis. Een oud model verbruikt zelfs ongeveer 500 kWh per jaar. Hoewel de nieuwere en best beoordeelde koelkasten dit verbruik met een factor drie verminderen, is het nog steeds mogelijk om op andere manieren ook enkele euro’s extra te besparen. Deze 5 fouten mag je dan niet maken…

1. De koelkast in de buurt van de oven plaatsen

Klinkt meer dan logisch, en toch zijn er vreemd genoeg nog keukens waar dat wel het geval is. Een koelkast plaats je best zo ver mogelijk weg van warmtebronnen, zoals een oven, een radiator of zelfs gericht op een raam waar de zon volop door schijnt. Idealiter staat een koelkast in de kelder of garage… Zet het toestel in ieder geval niet pal tegen de muur om te voorkomen dat het oververhit geraakt.

2. Te vol of niet vol genoeg

Een lege of volledig gevulde koelkast verbruikt steeds meer. In het ideale geval zit deze voor ongeveer 70-80% vol. Weet dat koudste deel van de koelkast zich op de onderste verdieping bevindt, net boven de bakken.

3. De verkeerde temperatuur

Voor de koelkast is 4°C ideaal, voor de diepvriezer -18°C. Plaats een thermometer in je koelkast en controleer de temperatuur regelmatig. Is het te koud, verbruik je te veel.

4. Niet (genoeg) ontdooien

Sommige nieuwere koelkasten beschikken over een no-frost functie die vorstvorming voorkomt. Heeft de jouwe dat niet, ontdooi de binnenkant dan minstens één keer per jaar. Een vorstdikte van 3 mm resulteert in een overconsumptie van maar liefst 30%. Maak meteen van de gelegenheid gebruik om stof van de achterzijde te verwijderen, aangezien dit ook voor een hoger verbruik zorgt.

5. De deur laten openstaan

Ook dit spreekt voor zich, al kunnen we de vermelding niet laten. Hoe langer je de deur open laat staan, hoe hoger het verbruik van de koelkast. Logisch…