Het is tijd om van energieleverancier te veranderen, je betaalt waarschijnlijk te veel…

18/09/2019

Tot 500 euro: da’s het bedrag dat je jaarlijks kan besparen door van gas- en elektriciteitsleverancier te veranderen. En in tegenstelling tot wat we regelmatig te horen krijgen, is zo’n wissel eenvoudig en… gratis!

VREG, de Vlaamse energieregulator, heeft dit bevestigd: wie vandaag van contract of leverancier wisselt, kan tot 350 euro per jaar besparen op zijn gasrekening en tot 188 euro per jaar op zijn elektriciteitsrekening. Onlangs kwamen we ook al met het nieuws naar buiten dat de timing goed zit.

Waarom?

Op dit moment ligt de energieprijs relatief laag. In de zomer hadden we veel zon en wind, wat de productie van windturbines en fotovoltaïsche panelen in de hand werkte, met als gevolg dat de prijs per kwh nu minimaal is. Daarnaast is het aanbod hoog en de vraag redelijk laag. Voorlopig toch.

Wat gas betreft, liggen de internationale marktprijzen op hun laagste punt, zelfs maar de helft vergeleken met augustus vorig jaar. De verklaring? Volgens Laurent Jacquet, directeur van Creg (de Electricity and Gas Regulatory Commission), is dit onder andere te wijten aan een zachte winter.

Hoe?

Het eerste wat je moet doen, is een energievergelijkingssite bezoeken zoals deze. Na een paar klikken weet je meteen welke leverancier de meest aantrekkelijke prijs biedt. Op de knop "klant worden" klikken, volstaat om het proces te starten.