Onafhankelijk van het elektriciteitsnet? Gert bewijst dat het kan

6/06/2019

Gert Geraerts uit Tongeren betaalt amper 100 euro per jaar aan stroom. Door een slimme combinatie van allerlei technieken is zijn nieuwbouwwoning voor maar liefst 92% netonafhankelijk!

Hoe hij dat voor mekaar kreeg? Livios zocht het uit. Dit en veel meer over duurzaam bouwen lees je deze week op Livios.

Onafhankelijk van het elektriciteitsnet? Gert bewijst dat het kan

Gert Geraerts uit Tongeren betaalt amper 100 euro per jaar aan stroom. Door een slimme combinatie van allerlei technieken is zijn nieuwbouwwoning voor maar liefst 92% netonafhankelijk! Hoe hij dat voor mekaar kreeg? Livios zocht het uit.

Lees meer

Wat zijn de BEN-eisen voor nieuwbouwwoningen?

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning bijna-energieneutraal zijn. Zo’n BEN-woning moet in Vlaanderen voldoen aan zes voorwaarden. Wij lijsten ze voor je op.

Lees meer

Eerst de bouwschil, dan de technieken

Een duurzame nieuwbouw of verbouwing loopt volgens hetzelfde stappenplan. De eerste stap is de energievraag indijken. De tweede stap is om die energievraag zo duurzaam en efficiënt mogelijk in te vullen.

Lees meer

Dé succesformule voor betaalbaar en efficiënt wonen? Modulair en circulair bouwen

In onze themanieuwsbrief over hernieuwbare energie kon je al lezen over de energiezuinige technieken van The Mobble: het paviljoen waarmee de UGent deelneemt aan de prestigieuze Solar Decathlon. Deze week zetten we een ander belangrijk aspect van hun project in de kijker: modulair en circulair bouwen. Volgens de studenten en hun professor is het dé oplossing om wonen voor iedereen efficiënt en betaalbaar te maken.

Lees meer

Ramen en deuren: maak je keuze voor het leven

Ook buitenschrijnwerk evolueert mee met de tijd en met onze woonnoden. “We willen zo lang als kan in onze eigen woning blijven. Daarom is ook het buitenschrijnwerk almaar meer gericht op levensloopbestendigheid en flexibiliteit. Alles moet zo barrièrevrij mogelijk zijn,” vertelt Joep Römgens van Schüco. “Zowel letterlijk als figuurlijk.” Wat zijn volgens hem de belangrijkste keuzes met het oog op de toekomst, zeker wanneer je rekening moet houden met fysieke beperkingen?

Lees meer