6 renovatiewerken om minder energie en water te verbruiken

11/04/2019

Denk je eraan om je onroerend goed te renoveren? Of het nu gaat om een woning of een appartement, verlies nooit de energie-efficiëntie uit het oog. Ben je bang dat de investering je veel geld zal kosten? Gelukkig kom je met enkele honderden euro’s al een heel eind…

Volgens een recente enquête van ENGIE heeft 60% van de Belgen al werken uitgevoerd om minder energie te verbruiken. Wie dat nog niet gedaan heeft, zou zich laten afschrikken door de hoge kosten die daarmee gepaard zouden kunnen gaan. Nochtans biedt het verbeteren van de energie-efficiëntie van je onroerend goed 2 grote voordelen:

  • een lager verbruik
  • een stijging van de waarde van het goed (dat tegen een betere prijs kan worden verkocht of verhuurd) dankzij een betere EPC-score.

Bovendien bestaan er voor elk budget werken die het verbruik verminderen. Bovendien kunnen er heel wat werken gedeeltelijk gefinancierd kunnen worden met tegemoetkomingen of premies! Welke werken zijn de moeite waard om te overwegen?

1. Beter isoleren

Dit is de basisregel voor wie minder energie wil verbruiken. Niet verwonderlijk dus dat 80% van de Belgen isolatiewerken bovenaan hun prioriteitenlijst zet om hun energie-efficiëntie te verbeteren.

Wat moet er juist gebeuren? Begin met enkele goedkope isolatiewerken die je zelf kunt uitvoeren: strips rond de vensters, isolatiehulzen rond de leidingen, tochtstrips onderaan de deuren, … Het kost je slechts enkele tientallen euro’s, maar je kan er wel tot 15% energie mee besparen!

Beschik je over een iets groter budget, verbeter dan de isolatie van je dak. Het is trouwens het perfecte moment! Je woning in de lente of in de zomer isoleren, is een uitstekend idee. Als je je dak isoleert, bespaar je gegarandeerd tot 30% energie. Om de werken te financieren, kan je zowel in Brussel als in Wallonië en Vlaanderen premies aanvragen. Wedden dat je je investering snel terugverdiend hebt?

Bovendien, indien je een gebouw wil verhuren , mag je niet vergeten dat het in Vlaanderen tegen 2020 verplicht zal zijn om je dak te laten isoleren.

2. Een andere thermostaat nemen

Waarom je woning verwarmen als je niet thuis bent of nodeloos energie en water verbruiken? Of het nu is om de energieverslinders in je woning op te sporen of onder controle te houden of je water- en energieverbruik op te volgen, de slimme technologie UP van ENGIE is je gedroomde bondgenoot. Zijn slimme thermostaat informeert je in realtime, zorgt ervoor dat je de verwarming op afstand kunt bedienen en verwittigt je zelfs in geval van een waterlek ! Wat moet deze technologie dan wel niet kosten? Ze is inbegrepen in je UP-energiecontract! Informeer ernaar! Voordeel: honderden euro’s per jaar!

3. Kiezen voor leds, een tweevoudige meter en A+-toestellen

Heb je nog een gewone elektriciteitsmeter? Vervang die dan door een tweevoudige meter. Kostprijs? Gemiddeld tussen de 250 € en 400 € afhankelijk van je netbeheerder. Als je je toestellen ‘s nachts laat draaien, bespaar je zo al snel tientallen euro’s op het einde van het jaar.

Ga ook definitief en overal voor ledlampen. Een gegarandeerde daling van het verbruik met 50 tot 80% in vergelijking met halogeenlampen! We geven je alvast enkele tips om je ledlampen te kiezen.

Wat je nieuwe volledig uitgeruste keuken betreft, moet je van je keukenbouwer minstens A+-toestellen eisen.

4. Investeren in een regenton of een regenbak

Besparen op je waterfactuur kan door meer regenwater te gebruiken. Wist je trouwens dat bijna 60% van het waterverbruik in je woning kan worden opgevangen door regenwater? Denk maar aan het doorspoelen van het toilet, schoonmaken, de wasmachine, de tuin, … Heb je geen regenbak? De installatie ervan kost ongeveer 5000 €. Een investering die je op 7 tot 10 jaar hebt terugverdiend. Heb je dat budget niet voorhanden, dan is er nog altijd het D-systeem, waarbij je een ton onder je regenpijp plaatst. Om de planten binnen of buiten te gieten en de tuin te besproeien. Of -waarom niet – om schoon te maken. Alle beetjes helpen tenslotte!

Vergelijk je waterverbruik ook met het Belgische gemiddelde om te weten te komen of je veel of weinig water verbruikt.

5. Voor een condensatieketel gaan

Een condensatieketel is dan ook de nieuwe norm. Prijskaartje? Ongeveer 5000 € voor een ketel op gas en 7000 € voor een ketel op stookolie, installatie inbegrepen. Je kan erop rekenen dat je de investering op 7 tot 10 jaar hebt terugverdiend. Wat de energiebesparingen betreft, die lopen op tot 30%. Net als voor dakisolatie bestaan er ook premies voor de vervanging van je verwarmingsketel.

6. Gebruikmaken van de zon

1 Belg op 2 meent dat zonnepanelen de energie-efficiëntie van een woning verbeteren. Je twijfelt? Misschien laat je je leiden door de misvattingen die er bestaan over zonnepanelen of de financiële vragen er omtrent. Weet echter dat je vandaag al een zonnepaneleninstallatie hebt voor 5000 € (incl. btw). Een investering die je bovendien op maximum 10 jaar hebt terugverdiend.

Klaar om aan je renovatiewerken te beginnen? Dan geven we je graag nog enkele handige aandachtspunten mee voor je van start gaat.