Zo goedkoop mogelijk verwarmen: deze energiebronnen kosten het minst

22/11/2018

Aangezien de prijs van stookolie en elektriciteit maar blijft stijgen, vragen veel huishoudens zich af hoe ze hun huizen op een betaalbare manier kunnen blijven verwarmen. Sudpresse ging wat dieper in op de materie.

Wat is de goedkoopste energiebron om je te verwarmen? Sudpresse benaderde Wikipower, een Luiks platform voor gegroepeerde energieaankopen, om het onderzoek uit te voeren. Als we de verschillende energiebronnen (elektriciteit, stookolie, gas, pellets en brandhout) met elkaar vergelijken, rekening houdend met het jaarlijkse verbruik van een gemiddeld huishouden, is de conclusie heel duidelijk: vermijd elektriciteit!

Een gemiddeld huishouden dat uitsluitend met elektriciteit verwarmt, betaalt daar jaarlijks € 5.494 voor. Xavier Dumont van Wikipower gaat nog verder: ";Zelfs met veel fotovoltaïsche panelen is verwarmen met elektriciteit niet bepaald interessant." Goedkoper zijn stookolie (€ 1.545), gas (€ 1.412), pellets (€ 1.176) en brandhout (€ 939). Voor het eerst sinds lange tijd is stookolie dus weer duurder dan gas.

Conclusie

De cijfers liegen er niet om: brandhout is duidelijk de meest interessante formule en pellets verdienen aandacht, al was het maar voor het gebruiksgemak in vergelijking met een houtkachel. Het is natuurlijk zeldzaam dat deze twee brandstoffen (of één ervan) de enige bronnen van verwarming zijn in een huis, maar ze zijn wel een uitstekende aanvulling.