Zo voorkom je 25 tot 30% warmteverlies in huis

21/11/2018 - partner: Immovlan.be

In een huis verdwijnt de warmte niet het meest via de muren, deuren of ramen maar via de zolder en het dak. Goed isoleren, is dan ook van essentieel belang om warmteverlies te voorkomen.

Recent hadden we het over je vloer isoleren, nu concentreren we ons op je dak.

Een ongeïsoleerd huis verliest tussen 25 en 30% van de warmte via het dak. De zolder is dus een van de prioritaire gebieden die geïsoleerd moeten worden. Geen paniek: er bestaan voldoende oplossingen op de markt die het energieverbruik aanzienlijk kunnen verminderen.

Ingerichte zolder

Wordt je zolderruimte door de bewoner(s) gebruikt, doe je er best aan om je dak te isoleren. De meest praktische oplossing is het plaatsen van panelen of rollen isolatie (minerale wol, natuurlijke wol, synthetische isolatie) onder het dak. Kies vervolgens een afwerking, zoals houten panelen of gipsplaten. Wees wel voorzichtig bij het installeren: isolatoren zoals wol hebben een dampscherm (plastic folie) nodig om condensatie van waterdamp te voorkomen. Bovendien kunnen nieuwe gebouwen van buitenaf geïsoleerd worden, wat ruimte bespaart op de zolderruimte.

Vergeet de vloer niet

Omdat ze niet is ingericht, wordt een verloren zolderruimte niet verwarmd. De vloer ervan isoleren, is weliswaar een must. We bevelen aan om te isoleren met twee lagen minerale wol in panelen of op rollen of met synthetische isolatiepanelen. De zolder kan ook geïsoleerd worden met perliet of zware isolatie.