In een bouw kan er heel veel verkeerd lopen, dus ook bij het isoleren van je dak. Daarom wijzen we je hier op de zeven absoluut te vermijden fouten bij de plaatsing van dakisolatie. Dit en veel meer over isoleren lees je deze week op Livios.
Dampscherm plaatsen: dat doe je zo!
Om vochtproblemen in je hellend dak te voorkomen, is het belangrijk dat een dampscherm correct wordt aangebracht en afgewerkt. Wij zetten samen met Lieven Leupe van Isover voor jou de do’s en don’ts op een rij.
Bouwknoop: buiten- of binnenmuurisolatie
Laura en Glenn gunden zichzelf vier jaar geleden een ietwat groot uitgevallen kerstcadeau: een rijwoning van het bouwjaar 1954. Veelbelovend, maar niet zonder stevige renovatiewerken, gezien de EPC-waarde van 755. Belangrijkste ingrepen: muur-, dakisolatie en een nieuwe verwarmingsinstallatie. Tijdens de negen maanden durende breekwerken, moesten ze ook al meteen hun hoofd breken over de gevelisolatie. De overgebleven opties: binnen- of buitenmuurisolatie. Hoe klonken de twijfels bij het koppel?
De grootste fouten bij dakisolatie
In een bouw kan er heel veel verkeerd lopen, dus ook bij het isoleren van je dak. Daarom wijzen we je hier op de zeven absoluut te vermijden fouten bij de plaatsing van dakisolatie.
Hoe dik moet je isoleren?
Een energiezuinige nieuwbouw of verbouwing begint bij een doorgedreven isolatie. Maar wat heet ‘doorgedreven’? In hoeveel centimeter muurisolatie vertaalt zich dat bijvoorbeeld? Dit handig overzicht brengt redding!
Hoe bouw je luchtdicht?
Luchtdichtheid speelt een steeds belangrijkere rol in de race naar zo energiearm mogelijke woningen. Luchtdicht bouwen betekent zoveel als het aantal luchtlekken tot een minimum beperken. Want een luchtlek brengt warmteverlies met zich mee, staat een gecontroleerde ventilatie in de weg, kan bouwschade veroorzaken door interne condensatie én zorgt voor akoestische hinder.