Blackout: hoe voorbereiden op een stroomafschakeling?

26/09/2018

Wie ‘s avonds thuiskomt van het werk, moet meestal nog koken, de (af)wasmachine laten draaien enzovoort. Maar wat als er geen elektriciteit meer is? Hoe kan je je daar op voorbereiden?

Hoewel er – vandaag nog – beweerd werd dat Electrabel 750 megawatt extra capaciteit heeft “opgespoord”, waarvan 250 megawatt van de Vilvoordse gascentrale, zit de schrik er bij sommigen dik in.

De overheid beweert dat niemand langer dan 4 uur zonder stroom zal zitten, al is 4 uur natuurlijk al een hele poos. Weet alvast dat er oplossingen bestaan. Elektriciteit opslagen in batterijen bijvoorbeeld, of een dieselgenerator, al is die laatste optie wel luidruchtig en vervuilend.

Noodbatterijen

Noodbatterijen maken het mogelijk om in geval van een stroomstoring elektriciteit te gebruiken. Bovendien is deze oplossing zuiniger dan een generator. Werkt het elektriciteitsnet, worden de batterijen opgeladen. Werkt ze niet (meer), treden automatisch de batterijen in werking. Tot die weer leeg zijn natuurlijk…

Op grootmoeders wijze

Nog tips om met een stroompanne om te springen? Hou kaarsen en zaklampen binnen bereik en probeer zeker ook een zaklamp die je manueel kan opladen in huis te hebben. Licht wil je écht niet missen.

24u op voorhand

Treedt het afschakelplan in werking, dan zal je 24u op voorhand verwittigd worden. We raden in zo’n geval aan om de raadgevingen van het crisiscentrum te volgen.