Zonnepanelen: hoeveel vergoeding kunt u krijgen?

9/07/2018 - partner: Immovlan.be

Met de felle zon die ons land al weken overspoelt, menen wij dat het bijzonder winstgevend zou zijn om te investeren in zonnepanelen. Maar op welke vergoedingen heeft u dan recht?

Het is een klein, maar zeer ingewikkeld land: zoals altijd is niets simpel te midden van ons Koninkrijk, en afhankelijk van of u in het noorden, het centrum of het zuiden woont, zijn de regels anders. Van de drie regio’s lijkt die van Brussel het meest rendabel te zijn.

1. Vlamingen

Hier wordt voor geen enkele vergoeding gezorgd. De regio Vlamingen is namelijk van mening dat de panelen zodanig winstgevend zijn, dat ze geen extra hulp aanbieden. Echter, wanneer je panelen elektriciteit produceren die je niet gebruikt, draait je elektrische meter ondersteboven. Dat betekent dat je, afhankelijk van het aantal geïnstalleerde panelen en je eigen verbruik, niet veel zal betalen, zelfs helemaal niets aan elektriciteit.

Weet echter wel dat Vlamingen een belasting heft op alle eigenaren wiens huis voorzien is van zonnepanelen. Deze belasting is ongeveer 300 euro per jaar en compenseert voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk wanneer je in dit netwerk inplugt, elektriciteit die geproduceerd wordt door je panelen, maar niet gebruikt wordt.

2. Brussel

Hier kan de situatie verschillen per gemeente, waarbij er enkelen vergoedingen toekennen voor de installatie van zulke panelen. De regio van Brussel biedt groene certificaten aan. Afhankelijk van wanneer je installatie meer of minder dan 5 kWc produceert, ontvang je 2,4 of 3 groene certificaten per MWh-product, die worden verkocht voor ongeveer 80 euro per stuk.

Brusselaren profiteren voorlopig evenveel van het principe van compensatie: ze betalen alleen het verschil tussen verbruikte en in het netwerk geïnjecteerde elektriciteit. Maar vanaf 2020 moet deze regeling afgeschaft worden: de geïnjecteerde elektriciteit wordt “teruggekocht” voor een lagere prijs dan de verbruikte energie, om te compenseren voor het gebruik van het netwerk.

3. Wallonië

Tot voor kort bood Wallonië een vergoedingsregeling aan voor eigenaren die zonnepanelen wilden installeren. Deze jaarlijkse vergoeding is nu afgeschaft. De situatie in Wallonië is daarom (wat niet gebruikelijk is) hetzelfde als die in Vlaanderen: de meter draait altijd om.

Als het nettosaldo van wat je verbruikt hebt en wat je geïnjecteerd hebt nul of negatief is, betaal je dus niets, behalve voor de locatie van de meter, natuurlijk! Weet wel dat de regio van Wallonië, naar voorbeeld van wat er gebeurt in Vlaanderen, nadenkt over het instellen van een “positief consumeren” tarief: een belasting op het gebruik van het elektrisch netwerk. Achter de schermen praat men over vergelijkbaar bedrag als dat in Vlaanderen, dus 300 euro per jaar.

Meer info nodig over dit onderwerp? Vul onderstaand formulier in en onze experts nemen contact met je op!

* Verplichte velden