Zonnepanelen

De coöperatie werd opgericht in 2011 en telt nu 116 vennoten en 5000 gebruikers. Ze zette ondertussen drie projecten op, twee met zonnepanelen en een met een windmolenpark, jaarlijks goed voor meer dan 7 miljoen kilowattuur.

Wie lid wil worden, moet minstens 850 euro investeren; de ristorno, een uitkering van het bedrijfsoverschot aan de leden, bedraagt dit jaar minder dan 1 procent.

Rijnland-Palts is een pionier in de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Zoals Solix Energie zijn er 42 energiecoöperaties actief in de deelstaat. Bijna de helft van de elektriciteit komt er van hernieuwbare bronnen.

900.000 leden

In heel Duitsland tellen de energiecoöperaties ondertussen 900.000 leden, goed voor een investering van 1,5 miljard euro.

In 2016 waren individuele burgers en coöperaties eigenaar van 31,5 procent van de installaties voor hernieuwbare energie. Daarmee zijn ze de grootste investeerder in de energiesector, blijkt uit een studie die het Duitse consultancybureau Agentschap voor Hernieuwbare Energie (Agentur für Erneuerbare Energien) in februari publiceerde.

De coöperaties zijn van fundamenteel belang voor de Duitse energietransitie. Ze geven de burger meer macht, produceren hun energie lokaal, verminderen de uitstoot van schadelijke gassen en leiden tot sociaaleconomische groei.

Naar het volledige artikel