Deze 6 uitspraken over zonnepanelen kloppen niet

5/06/2018

Zonnepanelen werden eerst fors gestimuleerd, nu verdwijnen de subsidies ervoor als sneeuw voor de zon… Lonen ze nog de moeite? Als we vele uitspraken mogen geloven, niet echt. Aan ons om er een aantal van te ontkrachten…

1. « Zonder subsidies zijn ze de moeite niet waard. »

Toegegeven, in de fiscale doolhof omtrent zonnepanelen moet je je weg kennen. Of zonnepanelen ook effectief opbrengen, hangt af van de oppervlakte van je dak en de oriëntatie ervan, maar ook van hoeveel geld je er in het begin tegenaan wil smijten, hoeveel je zelf verbruikt én in welke regio je woont vanwege de regelgeving.

Toch zijn er studies die claimen dat zonnepanelen altijd rendabel zijn, ook zonder subsidies, en dit vanwege hun lange levensduur (ongeveer 25 jaar) en omdat hun rendement de belastingen en installatiekosten te niet doen. Vergeet niet dat prijzen voor energie toch alleen maar blijven stijgen.

Wil je meer zekerheid, vraag het dan zeker eens aan een expert. Die kan, alle parameters indachtig, een correcte berekening maken. Zeker doen!

2. « Opgewekte energie die ik niet verbruik, gaat verloren. »

Fout! Ook als je niet thuis bent en niets verbruikt, zal elektriciteit opgewekt door je zonnepanelen naar het elektriciteitsnet vloeien. Het leuke voor jou is dat je meter dan terugdraait: je geeft immers stroom af in plaats van er te ontvangen.

Opgepast: in Brussel gelden specifieke regels. Wie ginds zelf elektriciteit opwekt, moet over een speciale teller beschikken die minder gunstig werkt voor de bezitter ervan.

Ook goed om weten: er bestaan tegenwoordig batterijen voor in huis. In geval van niet-gebruik, kan opgewekte energie daarin worden opgeslagen. Weet wel dat je meter dan niet langer terugdraait…

3. « Zonnepanelen zijn enkel gunstig in de zomer. »

Alweer fout! Ook al wordt er in de zomer meer stroom opgewekt, van oktober tot maart wordt nog steeds een derde van de totale jaarproductie gerealiseerd. Zonlicht is er ook in de winter, en in de herfst…

4. « Mijn dak is niet zuidgericht, dus zonnepanelen hebben geen zin. »

Een zuidgericht dak met een helling van 30°, da’s inderdaad ideaal. Al noteer je met een dak richting zuidoosten of zuidwesten maar een verwaarloosbaar verlies, zo’n 5%. Een dak dat volledig naar het oosten of westen is gericht, ziet het rendement met 10 tot 15% afnemen.

5. « Zonnepanelen zijn gevaarlijk bij stormweer. »

Zonnepanelen kunnen even goed tegen verschillende weersomstandigheden en neerslag als je dak zelf… Er bestaat wel kans op overspanning door een blikseminslag, maar in dat geval zit je zelf nog steeds veilig binnen. In de meeste gevallen, zijn zonnepanelen ook mee verzekerd. Ze worden beschouwd als ";deel van de woning".

6. « Zonnepanelen zijn niet ecologisch. »

Het productieproces, de installatie en de recyclage van zonnepanelen laten een zekere impact na op het milieu. Die impact is echter kleiner dan je misschien denkt én wordt op termijn ruimschoots gecompenseerd door de ‘groene energie’ die zonnepanelen ontwikkelen. Bovendien staat de technologie niet stil en is de nieuwe generatie zonnepanelen ecologischer dan ooit qua productie, bijna volledig recycleerbaar en is de verwachte levensduur ook toegenomen.

Meer info nodig over dit onderwerp? Vul onderstaand formulier in en onze experts nemen contact met je op!

* Verplichte velden