Intelligente meters: een goede zaak of niet?

18/04/2018

Ze beloven een preciezere factuur en kunnen defecten opsporen. Maar zijn ze goed? Onze collega’s van de krant Le Soir onderzochten het.

Dan rest ons de vraag of deze nieuwe meters relevant zijn. Wat is eigenlijk hun meerwaarde vergeleken met onze oude kastjes? Vooral vergeleken met de dubbele meters?

Een intelligente factuur

Een van de grootste voordelen voor de consument is een correctere factuur. U betaalt nu inderdaad iedere maand een vast bedrag met aan het einde van het jaar een eindafrekening. Een ‘intelligente’ meter laat u exact betalen wat u gebruikt.

Een meter die aan de moderne tijd is aangepast

Dubbele meters zijn passé. Ze bieden een ander tarief aan voor gebruik gedurende de dag (doordeweeks) dan voor gebruik ’s nachts of in het weekend. Het principe stoelt op een basisgegeven: het algemene verbruik is doordeweeks overdag hoger dan ’s nachts of in het weekend. Hoewel dat vandaag de dag niet helemaal meer opgaat door de komst van hernieuwbare energie, die bijdraagt aan een stijging aan energie overdag. De talrijke komst van op te laden objecten zorgt er in combinatie met deze meters voor dat het aanbod en de vraag van energie beter gereguleerd kan worden.

De droomoplossing?

Deze oplossing krijgt echter wel wat kritiek. Ten eerste is er het probleem van gegevensbescherming. Het verzamelen van gegevens omtrent uw elektriciteitsverbruik kan het gedrag van de gebruiker bepalen. Regelmatige plotselinge stijgingen of dalingen van het verbruik kunnen op vertrek naar en terugkomst van het werk wijzen. Maar dat niet alleen! Het apparaat kan ook weten wat voor soort elektronische apparaten u gebruikt en hoe vaak… Gelet op het mechanische systeem, zendt het daarbij ook elektromagnetische straling uit. Die straling is wel heel zwak. Tenslotte is het ook nog de vraag hoe betrouwbaar het systeem is… Desondanks zijn de personen die door onze collega’s van Soir ondervraagd werden heel geruststellend met betrekking tot alle punten. Ook als het gaat over de bescherming van privégegevens.