Zo verlies je geen geld meer terwijl je slaapt

23/02/2018 - partner: Immovlan.be

We denken misschien dat ons huis en onze apparaten ‘s nachts slapen – net als wij – en dat ze dus weinig tot niets verbruiken. Maar er zijn meer “nachtelijke energieverspillers” dan je zou denken. We hebben ze voor je op een rijtje gezet, hun verbruik in kaart gebracht en oplossingen gevonden om geld te besparen en je energiefactuur binnen de perken te houden.

 

  1. De grootste verbruiker ‘s nachts: de verwarming

De verwarming is verreweg de grootste energieverbruiker in huis: 55%. Het zal niemand verbazen dat dit ook ‘s nachts verbruiker nummer één is … En we zijn koukleumen, dus we doen er niets aan! 😉

Voor een goede nachtrust is een koele kamer het beste. Het advies is 16 °C tot maximaal 18 °C. Bij een hogere temperatuur kan het lichaam minder goed afkoelen en slaap je moeilijker in. Maar velen onder ons vinden dat 19 °C het minimum is om behaaglijk onder de dekens te liggen … We hebben het getest via boxx, de slimme thermostaat die onlangs werd uitgeroepen tot Product van het Jaar 2018, en wat blijkt: als je de thermostaat 1 graad lager zet, bespaar je 7% op je verwarmingskosten! Stel je voor dat je van 20 °C naar 16 °C gaat … Bedenk ook dat een slecht ingestelde verwarming jaarlijks wel 10% tot 15% meer verbruikt. Paul legt uit wat de ideale temperatuur in elk vertrek is …

Verbruiksverdict: Bespaar gem. 150 tot 200 euro per jaar met een beter ingestelde verwarming.

Ook goed om te weten: is je ketel ouder dan 15 jaar, dan kun je tot wel 33% energie besparen door die te vervangen. Is dit niet het beste moment voor zo’n investering? Bedenk dan dat ENGIE Electrabel sinds kort een all-in-formule aanbiedt om je ketel te vervangen. Deze formule omvat je ketel, de installatie, het onderhoud en een uitgebreide garantie.

  1. Ook je boiler staat niet stil …

Of je boiler nu op elektriciteit of gas werkt of deel uitmaakt van de ketel, de boiler is per definitie een energieverslinder. Een elektrische boiler kan wel 14 kWh/nacht verbruiken! Dat kan 400 tot 700 euro per jaar kosten, afhankelijk of je een vast tarief of een piek- en dalurentarief hebt! Wanneer je kiest voor een boilermodel dat de temperatuur regelt (en die ‘s nachts verlaagt), kun je bij een goede programmering wel 10% tot 25% besparen. En als je er ruimte voor hebt, is een zonneboiler met noodvoorziening nog beter.

Verbruiksverdict: Bespaar gem. 25 tot 65 euro per jaar met een model met temperatuurregeling

  1. Koelkast en vriezer

Behalve als je voor een apparaat met energieklasse A++ kiest, is het helaas moeilijk het nachtelijke verbruik van deze apparaten te verlagen. Wel kun je ervoor zorgen dat de koelkast een temperatuur van 5 °C heeft. Dat is koud genoeg en elke graad kouder betekent 5% meer energieverbruik. Voor de vriezer geldt hetzelfde: -18 °C is goed, kouder hoeft niet. Een klasse C koel-vriescombinatie van 200 l verbruikt 400 kWh/jaar, dat is ca. 90 euro. Een identiek apparaat van klasse A+ verbruikt twee keer minder. Paul legt uit hoeveel je huishoudtoestellen verbruiken …

Verbruiksverdict: Dit verbruik is constant en daar ontkom je dus niet aan, zoals te zien via boxx

  1. Apparaten in waakstand

Terwijl je slaapt, blijven veel apparaten elektriciteit verbruiken doordat ze in stand-by staan: de decoder, de tv, de computer, de wifirouter, de hifi-installatie, de lader van je smartphone, het antimuggentoestel, het nachtlampje van je kinderen … Elk huishouden heeft tussen 15 en 50 van die apparaten! De waakstand is goed voor maar liefst 7% tot 18% van je energieverbruik (nodeloos verbruik) en maakt ‘s nachts wel 25% van het verbruik uit. Dat is 30% meer dan 10 jaar geleden! Ons advies om dit verbruik terug te dringen: apparaten na gebruik uit het stopcontact halen of investeren in stekkerdozen met een schakelaar die je voor het slapengaan uitzet.

Verbruiksverdict: Bespaar gemiddeld 80 tot 100 euro per jaar, afhankelijk van het aantal apparaten!

  1. ‘s Nachts is er geen zonne-energie

Heb je zonnepanelen of wil je die installeren? Investeer in een thuisbatterij, zodat je de overdag geproduceerde elektriciteit ‘s nachts kunt gebruiken. Zo voorzie je in de energie die je huis verbruikt terwijl je slaapt!

Verbruiksverdict: met een batterij kun je gemiddeld tussen 60% en 80% van je eigen elektriciteitsproductie verbruiken. Heb je alleen zonnepanelen, dan is dat maar 30%.

Wil je je verbruik (‘s nachts of overdag) in handen houden zonder te moeten wachten op het verdict van de jaarlijkse energiefactuur of zonder op vaste tijden de meter te moeten opnemen? Voor meer zicht op je energieverbruik kun je je elektriciteitsverbruik nu in real time nagaan en de ontwikkeling per uur, dag, week of maand bekijken! Bovendien kun je een waarschuwing krijgen als je het ingeschatte verbruik overschrijdt. Hoe? Met boxx, een slim apparaat dat via sensoren op je ketel en je gas- en elektriciteitsmeter werkt. Bovendien is de installatie van boxx een peulenschil