6 tips voor een ecologisch verantwoord interieur

30/08/2016

We worden met zijn allen alsmaar ecologisch bewuster, maar kan je dat bewustzijn ook toepassen op je interieur? Zeker en vast, ook hier kan je heel bewust met materialen omgaan, zonder dat dit ten koste gaat van de uitstraling van je interieur. Wij geven je alvast enkele tips mee om je huis stijlvol in te richten met respect voor het milieu.

 
 

1. Ga voor gezonde, niet-giftige materialen

 
Heel wat materialen vergen veel van het milieu om geproduceerd te worden of zijn zelfs soms ronduit giftig. Chemische en vluchtige organische stoffen vallen dan ook te mijden. Vooral in tapijten en ander textiel willen deze wel eens voorkomen. Goed de labels checken en je informeren is de boodschap.
 

2. Koop lokaal 

 
Niet alleen kies je door lokaal aan te kopen vaak voor ambachtelijk werk en steun je de plaatselijke economie, grondstoffen van bij ons zijn ook vaak beter voor het milieu. Bovendien wordt er heel wat vervuilend transport uitgeschakeld. Bovendien ben je ook zeker dat je meubels, textiel of andere snuisterijen op een menswaardige manier zijn geproduceerd.
 

3. Recycleer

 
Moeten echt al je interieurspulletjes nieuw zijn? Vaak zijn er nog ware schatten te ontdekken op rommelmarkten of in de kringloopwinkel. Retro en vintage zijn trouwens helemaal in, dus waarom zou je het niet doen? Op deze manier doe je wat aan de afvalberg en zorg je ervoor dat er veel minder geproduceerd moet worden. Bovendien kan zo’n schattenjacht nog heel fijn zijn ook. Trek er gewoon eens wat tijd voor uit! 
 

4. Werk met LED-verlichting

 
Bij LED-verlichting is het energieverbruik bijzonder laag en een lamp gaat tot 50.000 uur mee. Ze mogen dan misschien wat duurder zijn in aankoop, dat haal je er dubbel en dik terug uit.
 

5. Kijk door het promotionele praatje

 
Ecologie is hip en dat hebben heel wat merken natuurlijk ook ontdekt. Vaak gaat het echter maar een loze praatjes, die helemaal niet hard gemaakt kunnen worden. Wees dus kritisch en durf door te vragen. Niet alles is wat het lijkt als het op ‘groen’ en ‘duurzaam’ aankomt. 
 

6. Isoleer je woning 

 
Je kan dan wel zorgvuldig je spullen selecteren, als je niet grondig isoleert dan verbruik je heel wat energie. Investeer in een deugdelijke isolatie van je woning, er zijn heel wat subsidies voor. 
 
En vind je toch echt je ding niet in het aanbod, dan kan je nog altijd zelf de handen uit de mouwen steken. Op het internet vind je heel wat sites waar je ideeën kan op doen om zelf met bestaande materialen aan het knutselen te gaan. Recycleren is de boodschap! 
 
 
Tekst: Kevin Stickens
 
{{NEWSLETTER_BOX}}