9 tips voor wie kunst in huis wil halen

6/10/2016

Je hebt je woning helemaal ingericht naar je smaak maar je mist nog de finishing touch? Dan kan de juiste kunst zeker een meerwaarde geven. Uiteraard is smaak persoonlijk en stem je je kunst het best af op je smaak en interieur, maar toch zijn hier 9 tips mee waar je rekening mee kan houden bij het kiezen van kunst…

1. Vergeet de gang niet

De gang is vaak de eerste ruimte die bezoekers te zien krijgen. Je gang mag dan misschien wat overbodig aanvoelen, maar het is de perfecte plek om met kunst je gasten te verwelkomen en een sfeer te scheppen, die je vervolgens in de rest van het huis doortrekt

2. Mix & Match

Durf te combineren, ook met kunst. Kunstwerken die niet bij elkaar lijken te passen op voorhand, kunnen vaak wonderwel samengaan. Door te combineren leg je je eigen klemtonen. Kies voor kleurencombinaties die bij je interieur passen en mix eens modern met klassiek.

3. Laat je kunstwerk leven

De lichtinval speelt met je kunstwerk, maar dat is geen enkel probleem. Wil je toch altijd dezelfde uitstraling, dan kan je er een spot op richten, maar dat hoeft niet. Kunst mag en kan leven. Kijk wel uit als het het schilderij in de volle zon hangt: Het doek kan verkleuren!

4. Leen eens een kunstwerk

Meer en meer ondernemingen houden zich bezig met kunstuitleen. Je huurt eigenlijk een kunstwerk voor een bepaalde periode, waarna je weer een ander kunstwerk kan uitkiezen. Ideaal om je interieur af en toe een update te geven, zonder dat het je een fortuin kost.

5. Maak een collage

Een grote, lege muur komt perfect tot zijn recht met een collega van kleine schilderijen. Eén groot werk doet de ruimte vaak op een museum lijken.

6. Doe inspiratie op

Hou altijd je ogen open en doe indrukken op. Interieurmagazines, blogs, hotels en galerieën bieden allemaal inspiratie en ideeën, maak er gebruik van.

7. Plaats het kunstwerk in gedachten in je interieur

Probeer op voorhand te visualiseren of het kunstwerk in je interieur past. Houd de balans tussen toon, kleur en formaat in het oog en plaats het kunstwerk in gedachten in je interieur.

8. Kies een thema

Heb je nog geen kunst in huis, dan kan het misschien helpen om te starten met een thema. Dit kan een kleur, een kunststroming, een genre of één bepaalde kunstenaar zijn. Dit zorgt voor een lijn in je kunst en evenwicht in huis.

9. Haal alleen in huis wat jij mooi vindt

Laat dit misschien nog de belangrijkste regel zijn. Kunst is emotie, kunst is persoonlijk en los van alle andere tips moet je het kunstwerk gewoon mooi vinden. Ga dus vooral op je buikgevoel af.
Tekst: Kevin Stickens
{{NEWSLETTER_BOX}}