Wat je nog niet wist over hedendaagse tapijten

7/10/2016

Het tapijt is opnieuw de ultieme bekroning van een aangeklede ruimte. Het geeft kleur, warmte, sfeer en zorgt voor een mooie akoestiek…

 
De keuze van het tapijt is vaak bepalend voor de uiteindelijke uitstraling van de ruimte. Geen wonder dat tapijten de laatste jaren zo aan belang gewonnen hebben en dat maatwerk, ook voor tapijten, de norm is. Immovlan ontrafelde voor jou de geheimen van het hedendaags tapijt en geeft je er enkele unieke shopadressen bovenop.
 

Het hedendaags tapijt knoopt aan met de eeuwenoude traditie

 
Het hedendaags tapijt is traditioneel vervaardigd in een fair trade atelier in het verre Oosten. Het werd gemaakt met natuurlijke materialen en indien nodig gekleurd met natuurlijke pigmenten. Het is ontzettend duurzaam en wordt helemaal op maat gemaakt. 
 
Wil je een tapijt in schapenwol met accenten in zijde? Of eerder een wollen tapijt versterkt met brandnetelvezels? Welke knoop wil je? Heb je een design in gedachte? Allemaal vragen waar de hedendaagse tapijten winkel je vlot doorheen loodst bij de keuze van een nieuw tapijt. Vaak gaan mensen met het moodboard onder de arm en bijgestaan door hun interieurdesigner naar de tapijten winkel. Het gekozen tapijt wordt helemaal op jouw maat gemaakt in een fair trade atelier in Nepal of India en 6 tot 12 weken later siert het de vloer van je huis. 
 
Toch sluit het hedendaags tapijt heel nauw aan bij de traditie. De knopen en het ambacht zijn immers eeuwenoud en ook de traditionele Oosterse tekeningen en symbolen zijn nooit ver weg. Al zit alles nu wel in een iets moderner “kleedje”. 
 

Het tapijt als kunstvorm

 
Kunstenaar Jan Kath is een begrip voor liefhebbers van hedendaagse tapijten. Hij speelt voortdurend met traditie, hedendaags design en structuur. Zijn ontwerpen zijn geïnspireerd op antieke Oosterse tapijten en symbolen, sari’s uit India, de skyline van Tokyo en zelfs foto’s van het universum. Een tapijt hoeft bij Kath ook niet mooi afgelijnd te zijn. Rafelige randen zoals bij een stuk perkament geven het geheel iets organisch.
 
 
Foto: Tapijtontwerper Jan Kath op één van zijn stukken van de “Erased Heritage” collectie. Of hoe eeuwenoude Oosterse tekeningen en symbolen een nieuwe betekenis krijgen
 
Textielontwerpers Marie Mees en Catérine Biasino ontwierpen in samenwerking met van Caster uit Mechelen een unieke tapijtencollectie: Indigofera. De collectie, die in april werd voorgesteld op de designweek in Milaan, sloeg meteen aan. De ontwerpsters gebruikten voorheen voornamelijk grijstinten. Het blauw dat van Caster hen kon voorleggen, charmeerde hen dermate dat ze er meteen mee aan de slag gingen.
 
 
Foto: Marie Mees en Cathérine Biasano en hun Indigofera-collectie. Indigofera is naam van de plant waarmee je het pigment indigo maakt
 
Maar ook de fans van architect Frank Lloyd Wright kunnen hun hart ophalen. De stichting die toekijkt op zijn rijke erfenis heeft de toelating gegeven om enkele van zijn ontwerpen te gebruiken als tapijtdesign. Je kan al een Frank Lloyd Wright, handgeknoopt in Nepal, onder de koffietafel leggen vanaf een goeie 600 euro. De geometrische art deco figuren van Wright lenen zich uitstekend voor tapijten.
 
  
Foto: Oorspronkelijk ontwerp door Frank Lloyd Wright voor Liberty Magazine (1926 – 1927) en nu als tapijt te koop
 
Maar ook modeontwerpers wagen zich aan tapijtontwerp. De bekende Antwerpse ontwerper Christian Wijnants werkt samen met een Antwerpse tapijtenproducent om zijn collectie te verwezenlijken. Een Wijnants wordt met de hand geknoopt in Nepal. Het is een combinatie van Tibetaanse wol en zijde. Het motief komt uit zijn voorjaarscollectie van 2015: papiercollages werden vertaald naar exotische bloemen.
 
  
Foto: Een Christian Wijnants vervaardigd uit Tibetaanse wol en zijde of hoe België opnieuw naam verovert op de tapijtenmarkt
 
Tot slot nog deze, de Belgische Charlotte Lancelot viel met haar innoverende tapijtencollecties “Silaï” en “Ganevas” al meermaals in de prijzen. Kalmerend, uniek en inspirerend zijn de sleutelwoorden van deze handgemaakte kunstwerken in wol. De ontwerpen passen perfect in de vintage Scandinavië trend die al een tijdje door het land raast.
 
 
Foto: De tapijten van de Belgische Charlotte Lancelot, kalmerend, uniek en inspirerend
 
Tekst: Vera Vandervelde
 

Lees ook:

Enkele exclusieve shopadresjes waar je een degelijk, hedendaags tapijt kan vinden:

Antwerpen:
 

 
Mechelen:


 
Overpelt:

Ichtegem:

Luik:
 
{{NEWSLETTER_BOX}}