Antieke meubels kopen: 6 punten om rekening mee te houden

31/07/2017 - partner: Immovlan.be

Schuim jij vlooienmarkten af op zoek naar oude pareltjes en verborgen schatten? Dan hebben wij alvast een aantal tips die je in je achterhoofd kan houden bij het shoppen van antiek. Natuurlijk is het belangrijkste dat je de stukken mooi vindt, maar als je gaat investeren dan kan je maar beter met volgende aandachtspunten rekening houden.

1. Herkomst 

Heeft je antieke meubelstuk een roemrijk verleden of een verhaal, wrijf je dan maar in de handjes. Dit draagt namelijk bij tot de waarde van het stuk. Het is niet makkelijk om de maker, de plaats van het ontstaan of een verhaal te achterhalen, maar als het je lukt is het het meer dan waard. 

2. Kwaliteit 

Uiteraard is de afwerking en de kwaliteit van het stuk een belangrijk punt. De precisie, de afwerking en het vakmanschap bepalen voor een groot gedeelte de waarde, al is het voor een beginnend verzamelaar niet altijd evident dat te zien. Laat je assisteren door iemand met meer ervaring, het bespaart je heel wat ontgoochelingen. 

3. Proporties

Bij antiek zijn de juiste proporties en verticaliteit ontzettend belangrijk. Heeft je meubelstuk de perfecte proporties dan heeft je oog tijd om de mooiere zaken te onderscheiden, zonder afleiding. 

4. Zeldzaamheid

Het spreekt voor zich dat een uniek stuk een grote waarde kan hebben. Een zeldzaam stuk is aantrekkelijker voor verzamelaars en ook musea kunnen er interesse in betonen. Het enige minpuntje is dat vergelijken moeilijker wordt en dat kan de prijs dan weer drukken. 

5. Oud en verweerd

Verzamelaars blijken meer neer te tellen voor een oud en verweerd stuk. Dat een stuk geleefd heeft en authentiek is mag best gezien worden. Let wel op: het is niet omdat een stuk oud lijkt, dat het dat ook is. Er zijn oplichters actief in de markt, laat je dus niet vangen. 

6. Restauraties

Hou er rekening mee dat restauraties de waarde van een antiek stuk stevig kunnen doen dalen. 

Bij antiek kopen draait het natuurlijk ook om gevoel. Vind je een stuk mooi en kost het je geen fortuin, koop het dan gewoon! Je beleeft er ongetwijfeld ontzettend veel plezier aan, ook al is het dan misschien geen ‘echte’ antiek. Eerlijk: wie ligt daar nu wakker van? 

door Kevin Stickens